Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag15.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Proteststorm mot att psykiatrichef fick sparken i Stockholm

Publicerad: 3 April 2008, 12:44

Ge Anna Åberg Wistedt en kraftfull ursäkt och jobbet som psykiatrichef tillbaka. Det kräver professor Johan Cullberg. Han anser att Stockholms läns landsting är i kris och håller på att förlora hedern.


Ett storbråk har utbrutit i Stockholms läns landsting sedan Anna Åberg Wistedt fick sparken från sin post som enhetschef för Norra Stockholms psykiatri strax före påsk. Avsättningen kom som en chock både för henne själv och för de anställda.

Den officiella förklaringen var att Anna Åberg Wistedt överskridit budgeten. Men enligt hennes kollegor var det bara ett skenargument. De anser att hon i själva verket straffades för att ha protesterat mot nedskärningar i vården. I ett öppet brev till bland andra socialminister Göran Hägglund (kd) och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (m) krävde två upprörda kollegor en förklaring.

Nu sällar sig psykiatriprofessorn Johan Cullberg till kritikerna. I ett eget brev som adresserats till politiker och sjukvårdsadministratörer skriver han att Stockholmspsykiatrin befinner sig i en svår förtroendekris och att landstinget riskerar att förlora sin heder. Situationen är lika oacceptabel som den var på 70-talet, enligt Cullberg, och politikerna måste tänka om och lyssna.

 Då nu en högt kompetent och avhållen klinikchef inte längre moraliskt kan acceptera situationen avskedas hon , skriver Johan Cullberg och beskriver hur han nästan dagligen blir uppringd av patienter och anhöriga som är desperata och maktlösa.

Han kräver tre saker:

■ De gjorda politiska prioriteringarna, som Cullberg kallar  skenprioriteringar , måste revideras.
    ■ Sjukvårdsresurserna måste omfördelas tills den psykiatriska vården nått balans.
    ■ Anna Åberg Wistedt måste omgående återinsättas och få en kraftfull ursäkt.

Jag tror inte ni förlorar hedern med en sådan hållning, däremot kommer ni ofrånkomligen att förlora den utan ett omtänkande , skriver Johan Cullberg.

På sin sista arbetsdag skrev Anna Åberg Wistedt ett avskedsbrev till sin personal för att ge sin syn på varför hon tvingades bort från sin tjänst. Enligt henne ändrades plötsligt beställningarna strax före jul vilket innebar en neddragning av budgeten med 28 miljoner kronor.

De hårda åtgärder som nu riktas mot Norra Stockholms Psykiatri stämmer inte med de politiska lovorden. NSP anses av de flesta vara en väl fungerande verksamhet med låga självkostnadsnivåer och hög produktion, ändå får jag sluta som verksamhetschef , skrev Anna Åberg Wistedt i sitt brev.

Psykiatrichef får sparken

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev