Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Proteststorm mot beslut att ta bort britspapper på rulle

Publicerad: 25 mars 2015, 06:30

FÖREDRAR RULLE. Jackline Magnsjö, sjuksköterska på hjärtkliniken vid Danderyds sjukhus, pusslar för att täcka patientbritsen med pappersark inför en undersökning.

Foto: Izabelle Nordfjell/Bildbyrån

I Stockholm har britspapper på rulle tagits bort ur landstingets sortiment efter ett policybeslut. Det har utlöst en proteststorm på Danderyds sjukhus.


Det var i somras som Stockholms läns landsting beslöt att plocka bort britspapper på rulle som cent­ralt upphandlad produkt. Men på Dande­ryds sjukhus är många ut­talat kritiska till den nya policyn.

En av dem är Jackline Magnsjö, sjuksköterska på arytmienheten på hjärtkliniken.

– Här tycker alla att det är en dålig idé – läkare, sjuksköterskor och patienter.
Hjärtpatienter måste ofta ta av sig på överkroppen för att vi ska kunna undersöka dem. Nu är tanken att vi ska be patienten lägga sig direkt på en kall galonbrits, säger hon och fortsätter:

– Det händer att patienter vägrar, och kräver att bli undersökta i stolen i stället, vilket inte är så lämpligt.

Även Karin Malmqvist, verksamhetschef på hjärtkliniken, ser negativt på förändringen.

– Det är absolut förskräckligt. Det är få saker som har varit så störande som det här. Alla stora kliniker här på Danderyds sjukhus har protesterat högljutt, säger hon.

Enligt landstinget är tanken med det hela att öka följsamheten till hygien­rutiner och att minska pappers­svinnet, till förmån för både miljö och ekonomi.

– Men vi spritar britsen mellan patienterna oavsett om vi använder papper eller inte, säger Jackline Magnsjö.

På hjärtkliniken har både pappersförbrukningen och kostnaderna ökat sedan rullarna försvann ur sortimentet.

Enligt landstinget ska läkarna och sjuksköterskorna numera använda sig av färdigskurna ark när det behövs britspapper.

– Allra helst ska vi använda ark som egentligen bara är till för att lägga i huvudänden av britsen. Men det räcker inte när patienten är avklädd på överkroppen. Jag lägger flera ark efter varandra för att täcka britsen, säger Jackline Magnsjö.

– De här små pappersfyrkanterna följer med och glider undan när patienten sätter sig upp. Det stör både personal och patienter, säger Karin Malmqvist.

Enligt Elisabeth Lindh, enhetschef för övergripande varor och tjänster i Stockholms läns landsting, har det kommit både positiva och negativa reaktioner på att rullarna försvunnit ur sortimentet.

Hon konstaterar också att ett antal avdelningar vid Capio S:t Görans sjukhus och Karolinska universitetssjukhuset sedan tidigare valt att sluta använda britspapper på rulle.

Karin Malmqvist påpekar dock att behovet av britspapper för­modligen ser olika ut på olika kliniker.

– Alla specialiteter klär inte av patienterna. För oss som klär av patienterna på överkroppen är det nödvändigt med britspapper. Jag har ansökt om dispens, så att vi ska kunna fortsätta använda papper på rulle, men inte fått svar ännu.

Även Stockholms läns sjuk­vårds­område, SLSO, dit bland annat landstingsdriven primärvård och psykiatri hör, har sökt dispens för att få köpa britspapper på rulle från landstingets centralt upphandlade sortiment.

De fick nej men valde i stället att göra en egen lokal upphandling av pappersrullar.
Karin Malmqvist vet inte om det är en möjlig väg att gå för en sjukhusklinik.

– Oavsett tycker jag inte att vi ska behöva dra detta, att få köpa vanligt britspapper, i långbänk. Vi har ­viktigare saker att ägna oss åt, säger hon.

KATRIN TRYSELL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev