lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Provsprängningar kan fastna i tänderna

Publicerad: 15 september 2005, 08:16

Radioaktiva isotoper från atmosfären som inlagras i tänderna kan användas för att identifiera åldern på en avliden person med en felmarginal på 1,6 år. Det anser forskare vid Karolinska institutet i Stockholm som presenterar sina rön i tidskriften Nature.


Åldern på döda individer går att bestämma med hög precision upp till tonåren, men är svårare att bestämma på vuxna. I samband med provsprängningar av kärnvapen 1955-63 ökade halten av radioaktivt kol, kol-14, i atmosfären för att sedan långsamt avta. Forskare vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Karolinska institutet har i samarbete med ett centrum för masspektrometri i Kalifornien tidigare funnit att mängden kol-14 i cellens DNA följer de atmosfäriska halterna.

I senaste numret av tidskriften Nature redovisas att kol-14 även inlagras i tändernas emalj. Metoden kan därför användas för att bestämma när en avliden person var född. Forskargruppen har analyserat kol-14 i tandemalj hos 22 avlidna individer och funnit att det går att avgöra födelsedatum med en felmarginal på 1,6 år. Med den metod som idag används är felmarginalen fem till tio år.

Tandemaljen på visdomständerna är den sista som bildas och det sker vid tolv års ålder. Eftersom metoden utnyttjar den avtagande halten kol-14 i atmosfären sedan 1955 går det dock inte att med denna metod avgöra exakt födelsedatum för personer födda före 1943, tolv år innan provsprängningarna gjordes.

För att analysera kol-14 använder sig forskarna av masspektrometri. Jonas Frisén, professor vid institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Karolinska institutet, berättar i ett pressmeddelande att analysmetoden är relativt lättillgänglig och billig, men att forskarna ännu inte vet om föda och lokala omständigheter kan påverka inkorporering av kol-14 i emaljen. Eftersom studien är gjord på svenska individer måste en större och geografiskt mer spridd studie göras innan metoden kan användas inom rättsmedicinen.

Denna metod används även för att bestämma omsättningen av kroppens celler, när de föds och hur länge de lever.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev