lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Psoriasis var ett skydd mot eksem

Publicerad: 5 april 2006, 07:48

Immunförsvarets uteslutningsmetod gör att psoriasis skyddar mot eksem. En genetisk mekanism kan bidra till att de två sjukdomarna sällan förekommer samtidigt. Det visar ny forskning från Sundsvall.

Ämnen i artikeln:

PsoriasisEksem

- Det här är något som många hudläkare har märkt, men hittills finns väldigt få vetenskapliga studier gjorda på området, säger forskningsledaren Eva Landgren, allergolog och överläkare vid barn- och ungdomskliniken på Sundsvalls sjukhus.

Tillsammans med Lennart Bråbäck vid primärvårdscentrum i Landstinget Västernorrland och Finn Rasmussen på Karolinska institutet i Solna, har hon tittat på förekomsten av psoriasis, eksem och allergisk rinit, hösnuva, hos alla män som mönstrat för värnplikt mellan 1952 och 1977. Sammanlagt är det 1226193 personer och därmed den överlägset största studien på området.

Resultaten visar att ungefär 0,5 procent av de värnpliktiga hade psoriasis, medan cirka 4 procent hade eksem. Förekomsten av psoriasis var densamma över tiden, medan förekomsten av eksem hade ökat tre till fyra gånger mellan femtio- och sjuttiotalister.

Gemensamt för alla värnpliktiga var dock att sjukdomarna sällan förekom samtidigt hos en och samma person. Eksem var också ovanligare hos syskon till psoriasisdrabbade män.

- Det talar för att det finns ett genetiskt påbrå som ger skydd mot eksem, säger Eva Landgren.

När det gäller förekomsten av allergisk rinit var dock sambandet med psoriasis ett annat. Enligt studieresultaten var det bara psoriasisdrabbade män födda från 1970 och framåt som hade ett visst skydd mot allergisk rinit. Detta, menar Eva Landgren, antyder att en miljöfaktor spelar större roll.

Det finns dock en logisk och teoretisk förklaring till resultaten på eksem och psoriasis, berättar Eva Landgren. Teorin kallas Th1/Th2-paradigmet. Tidigare forskning har pekat på att Th1-baserade, eller autoimmuna, sjukdomar inte kan förekomma samtidigt som Th2-baserade, allergiska, sjukdomar.

När Eva Landgren och hennes medarbetare nu visar att eksem och psoriasis inte kan förekomma samtidigt, ger det paradigmet ett visst stöd. Kanske, menar hon, kan denna regel gälla även andra autoimmuna sjukdomar. Diabetes är ett sådant exempel.

- Min tanke från början var egentligen att titta på just diabetes och allergi. Men det visade sig vara en praktisk omöjlighet eftersom diabetiker inte får göra värnplikten. Psoriasis är den enda Th1-sjukdom som får förekomma bland värnpliktiga, säger Eva Landgren.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev