Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Psykiatrer drunknar i pappersarbete

Publicerad: 17 april 2012, 12:57

Danska psykiatrer drunknar i pappersarbete. Över halva arbetsdagen går numera åt till dokumentation.


Ständiga problem med IT-system och onödig dokumentation inom psykiatrin stjäl så mycket tid från patientkontakten att psykiatrerna i Danmark säger stopp. Mängder av olika koder till olika IT-system för en och samma patient och krav på dokumentation kring allt, exempelvis information till en svårt dement 80-åring om risken med alkoholintag, är exempel på tidstjuvar i vardagen.

Ordföranden för Dansk psykiatrisk selskab, Jeanett Bauer, uppskattar att minst halva den patienttiden går till registrering och dokumentation. Skillnaden mot för tio år sedan är stor.

– Relevant dokumentation är viktig, men tiden för registrering har nu nått en så omfattande nivå att det går direkt ut över patientkontakten, och kontakten med anhöriga. Jag anser att den tiden kan halveras, säger Jeanett Bauer till danska Dagens Medicin.

En undersökning bland 160 danska sjukhuspsykiatrer visar att bristen på tid för patienterna är ett växande problem. Sex av tio psykiatrer svarade att de inte har tillräcklig tid för sina patienter. I en annan undersökning uppskattade unga danska läkare att de bara använder 25 procent av arbetstiden till patientkontakt.

– Det finns en brist på logik och relevans i många av våra registreringar. Det är ett uttryck för att alla ska ha samma behandling. Men vi är självständigt tänkande människor som förutsätts värdera när något är relevant för den enskilda patienten, säger Jeanett Bauer.

Hur ser vardagen ut i vården i Sverige när det gäller dokumentation? Diskutera gärna här på Dagens Medicin!

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev