Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Psykiatrer får ny ledare

Publicerad: 15 mars 2013, 10:39

Lena Flyckt, läkare vid Norra Stockholms psykiatri, valdes igår till ny ordförande för Svenska psykiatriska föreningen.


Grattis, hur känns det?

– Det känns väldigt roligt. Det är ett stort förtroende som jag tänker ta på största allvar. Jag tycker att vi står inför flera stora utmaningar, bland annat att Socialstyrelsen förutspått en ännu större brist på psykiatrer inom en tioårsperiod. Det är något som vi i föreningen måste debattera på den offentliga arenan.

Vilken är den viktigaste frågan för föreningen att ta tag i?

– Den ökande psykiatriska ohälsan, i relation till den hotande bristen på psykiatrer och psykiatrisjuksköterskor. Det är visserligen en populär disciplin som folk söker sig till i ökande omfattning, men det motsvarar inte pensionsavgångarna. En viktig del i det hela är AT-läkarsystemet, som det finns tankar på att lägga ner men som är oerhört viktigt för rekryteringsunderlaget till psykiatrin. Där ser vi ett hot.

Vilken fråga brinner du personligen allra mest för?

– Jag har i hela mitt liv brunnit för de svårast psykiskt sjuka. Den gruppen och deras närstående är i en alldeles för liten omfattning prioriterade i den kliniska verkligheten. Vi behöver hitta metoder för att tidigt kunna särskilja vilka som riskerar att bli de svårast sjuka och erbjuda dem hjälp, både mediciner men inte minst av andra slag, som till exempel terapier och stödinsatser. Det är min absoluta hjärtefråga.

Vad kommer ditt engagemang ifrån?

– Jag vet inte om man ska prata om genetik, men jag tror att jag har en läggning som gör att jag inte kan slå mig till ro när jag ser en utvecklingspotential som inte tas tillvara.

HANNA ODELFORS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev