Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Psykiatrer tar strid för att psykologer ska uppvärderas

Publicerad: 11 Juni 2008, 07:30

Psykologerna inom Landstinget i Värmland värderas inte tillräckligt. Det tycker psykiatrerna inom barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, som nu kräver högre lön till sina kollegor.


Tio läkare på BUP i Landstinget i Värmland kräver i ett brev till sina chefer svar på frågan varför landstingsledningen inte värdesätter psykologernas kompetens lönemässigt.

– Vi barnpsykiatrer måste reagera när vi ser att psykologerna lämnar oss för mer välbetalda jobb inom kommunen. Vi är beroende av psykologerna för vårt arbete. Om de inte erbjuds rimliga löner kan vi inte göra ett fullvärdigt arbete, säger Elisabet Rimeika, barnpsykiater på BUP.

Ska erbjuda bra stöd

Men det är inte bara BUP som har problem med psykologtjänsterna. Landstinget i Värmland har landets äldsta psykologkår. Av 77 psykologer går 30 i pension de kommande fem åren.
Under de senaste tre åren har 15 psykologer slutat.

– De får uppemot 5 000 kronor mer i lön inom andra verksamhetsområden, säger Torunn Engloo, som själv är psykolog och arbetar för att rekrytera psykologer till landstinget.

Bland annat ska den praktiska tjänstgöringen som psykolog, PTP, bli mer attraktiv. Det handlar om att erbjuda de nya psykologerna bra stöd och utvecklingsmöjligheter.

Men Torunn Engloo konstaterar att Landstinget i Värmland i dag har svårt att konkurrera lönemässigt. Särskilt svårt kan det bli att rekrytera erfarna psykologer.

Psykiatrerna på BUP tror inte heller att rekryteringssatsningen kommer att locka fler psykologer om landstinget inte erbjuder bättre lön.

– Vi har skrivit brevet till ledningen eftersom psykologerna betyder mycket för vårt arbete. Problemet är att ledningen i Landstinget i Värmland vägrar att ta till sig budskapet att de måste värdera sin arbetskrafts kompetens lönemässigt. Det räcker inte att prata vackert, säger Elisabet Rimeika.

Inga extra pengar

Även Claus Vigsø, divisionschefen för psykiatrin, anser att Landstinget i Värmland måste kunna erbjuda konkurrenskraftiga löner till psykologerna.

– Men vi måste också kunna erbjuda utvecklingsmöjligheter och en bra arbetsmiljö, säger han.

Några extra pengar till psykologlönerna tror han dock inte att psykiatrin kan räkna med.

– Jag ska diskutera detta med vår personalchef. Annars får vi ta från andra yrkesgrupper eller säga upp folk. Det här är en prioriteringsfråga, säger Claus Vigsø.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev