Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Psykiatrin dolde brister vid mordfall på avdelning

Publicerad: 25 juni 2007, 09:12

Det fanns flera allvarliga brister på den psykiatriska avdelning inom Norra Stockholms Psykiatri där en patient mördades av en medpatient förra året. Men bristerna doldes för Socialstyrelsen och verksamheten undgick därmed kritik.


Det var förra våren som en man som tvångsvårdades på en psykiatrisk avdelning inom Norra Stockholms Psykiatri på S:t Görans sjukhusområde i Stockholm mördades av en medpatient.
 När Socialstyrelsen skulle utreda fallet uppgav verksamhetens chefer att det inte fanns några fel i personalens agerande eller i avdelningens säkerhetsrutiner. Men i själva verket fanns flera allvarliga brister, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion, som granskat fallet.

Patienten ströps med ett skärp, trots att skärp var förbjudna på avdelningen. Patienterna skulle ses till av personalen minst en gång i timmen, men när patienten hittades död hade ingen sett till honom på tre och en halv timme. Personalen skulle hela tiden ha uppsikt över patientkorridoren, men missade när gärningsmannen gick in till den mördade patienten, enligt gärningsmannens uppgifter i polisförhör för att de spelade gitarr och löste korsord.
 Dessutom har ansvariga inte berättat för Socialstyrelsen att gärningsmannen några månader tidigare skadat en annan patient allvarligt inne på avdelningen, genom att hugga en penna i nacken på honom.

- Det här är en tragisk och mycket allvarlig händelse och vi är angelägna om att alla fakta klarläggs. Utifrån de nya omständigheter som har framkommit så är vår bedömning att Socialstyrelsen bör göra en kompletterande utredning av händelsen på kliniken, säger Annelie Bergens, chefläkare på Stockholms läns sjukvårdsområde,  i ett pressmedddelande.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev