Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Psykiatrin eftersatt för äldre i Sverige

Publicerad: 26 november 2013, 09:19

Mer än hälften av landstingen saknar kvalificerad vård.


Det rapporterar radioprogrammet Kropp och Själ i Sveriges Radio P1 i dag. Radioprogrammet har gjort en kartläggning som visar att det är illa ställt för den som är äldre och har psykiska besvär. Vissa landsting har ingen äldrepsykiatrisk enhet alls att erbjuda.

Det är minst lika vanligt med psykisk sjukdom bland äldre som det är bland yngre. Äldre begår dessutom självmord i högre utsträckning än någon annan åldersgrupp. De har också ångestsjukdomar, tvångssyndrom och sociala fobier i samma utsträckning som yngre. Äldre människor kommer ofta till sjukvården och behandlas där för sina kroppsliga besvär men många kommer aldrig till psykiatrin trots att de somatiska besvären ofta hänger samman med den psykiska hälsan. Mer än en tiondel av de äldre i Sverige beräknas ha en depression, enligt en rapport från Socialstyrelsen som radioprogrammet tagit del av.

I Kropp och själ intervjuas Socialstyrelsens utredare Peter Salmi som menar att de äldre inte får tillgång till psykiatrin när den behövs. Äldres biverkningar av antidepressiv medicinering, som äldre är extra känsliga för, missas just för att landstingen inte har psykiatri för äldre.

Äldrepsykiatri är inte en medicinsk specialitet i Sverige. Det är det däremot i England, USA och Australien skriver Svensk förening för äldrepsykiatri på sin hemsida.

JOHAN GERLE

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev