Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Psykiatrin i Lund privatiseras

Publicerad: 9 oktober 2007, 14:15

Psykiatriverksamheten för vuxna inom närsjukvården i Lund, Lomma och Kävlinge ska privatiseras genom upphandling. Det anser politikerna i Region Skånes närsjukvårdsberedning.


Socialdemokraterna i hälso- och sjukvårdsnämnden motsatte sig beslutet som togs i går, måndag.

– Det är sorgligt att en verksamhet som angår så många människor ska hanteras så vårdslöst. Dessutom har man från alliansens sida lagt sekretess på ärendet i vissa bitar. Vi uppfattar att man mörkar för invånarna, säger Lars Schultz (s), andre vice ordförande i närsjukvårdsberedningen.

I dag drivs redan delar av verksamheten på entreprenad av Hjärnhälsan och avtalet löper ut nästa år.

Den nu föreslagna verksamheten ska utöver psykiatrisk öppenvård även omfatta insatser vid komplicerad psykisk sjukdom med dygnet runt-insatser. Det ska ske i en behandlingsenhet som ska utgöra en mellanform mellan öppen och sluten vård. Tanken är att minska behovet av psykiatrisk slutenvård och korta vårdtiderna. Behandling av självskadepatienter kommer dock att undantas från privatisering.

Lars Schultz (s) menar att pengar tas från det offentliga och ges till det privata, och att det kommer drabba Universitetssjukhuset i Lund. Dessutom är han kritisk till att det inte skett något samråd med sjukhuset och forskningen, och att upphandlingen enbart ger privata entreprenörer chansen att driva psykiatrin.

Den 22 oktober ska hälso- och sjukvårdsnämnden ska fatta beslut.

Åsa Erlandson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev