Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag24.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Psykiatrins dörrar oftare låsta än öppna

Publicerad: 1 Februari 2007, 21:38

Det finns inga "svängdörrar" inom svensk psykiatri. Tvärtom. Tre av fyra psykiatriska vårdavdelningar är låsta, visar en ny undersökning. Detta trots att det i många fall inte finns patienter som tvångsvårdas eller är dömda till vård.


I torsdags, den 25 januari, knivmördades en åttaårig pojke i Norrahammar i Jönköpings kommun. En 27-årig man sitter anhållen på sannolika skäl misstänkt för mordet.

Detta är bara ett i raden av fall de senaste åren då tidigare patienter inom psykiatrin har begått brutala våldsbrott. Kritiken mot psykiatrin har varit hård. Främst har den gällt att psykiatrin inte har tagit tidiga varningssignaler på allvar. Men den svenska psykiatrin har också klandrats för att den är på tok för "öppen", att fler avdelningar än de rättspsykiatriska bör hållas låsta.

Nu visar en ny undersökning att bilden av öppenheten inte stämmer. Den svenska psykiatrin är ovanligt stängd – även när det inte behövs.

– Om svenska folket tror att det är svängdörrar inom den svenska psykiatrin så har de fel. Avdelningarna är väldigt ofta låsta, säger Kristina Haglund, sjuksköterska och forskare vid enheten för psykiatri vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

"En mycket hög siffra"
Tillsammans med kollegor har hon kartlagt hur många av landets samtliga psykiatriska vårdavdelningar, förutom dem inom rättspsykiatri, som var låsta en viss dag – det vill säga att inga obehöriga kunde komma in och inga patienter kunde komma ut utan hjälp av personal.

Forskarna identifierade sammanlagt 269 vårdavdelningar. Varje avdelningsföreståndare eller enhetschef fick sedan besvara en enkät. 78 procent svarade. Tre av fyra avdelningar, 73 procent, svarade att avdelningen var låst den aktuella dagen. Nästan lika många svarade dessutom att avdelningen alltid eller nästan alltid var låst.

– Det är en mycket hög siffra, inte minst med tanke på att vi frågade alla de olika avdelningar som finns, allt från barn- och ungdom till beroendepsykiatri och äldrepsykiatri. Alla avdelningar förutom rättspsykiatri, säger Kristina Haglund.

Enligt henne har det tidigare inte funnits uppgifter över hur vanligt det är att psykiatriska patienter är inlåsta på avdelningen. Även utomlands är kunskaperna om detta dåliga, men enligt de undersökningar som ändå finns ligger Sverige högt.

– Det finns en studie från London som visar att 22 av 87 avdelningar var låsta. En annan från Österrike, Ungern, Slovakien och Slovenien visar på ett liknande resultat, det vill säga runt 20 procent. Så jämfört med dem ligger Sverige väldigt högt, säger Kristina Haglund.

Personalbrist skäl till låst dörr
Avdelningsföreståndarna fick också svara på varför deras avdelning var låst. Och anledningarna varierade. Minst sagt.

Det vanligaste skälet var att avdelningen hade en eller flera patienter som för tillfället tvångsvårdades.

Men hela 26 avdelningar hade inte en enda patient som tvångsvårdades eller var dömd till vård. Skäl till att dessa avdelningar var låsta i alla fall var "tradition och rutin", brist på personal eller på kompetent personal eller att byggnadens design gjorde det lättare för personalen att ha avdelningen låst.

– Någon svarade till och med att den var låst på grund av att dörren hade ett automatiskt lås. Det kanske inte är ett så relevant svar på varför man låser in människor. Att bli inlåst kan upplevas som oerhört integritetskränkande. Man bör därför inte heller låsa in människor av ren rutin, säger Kristina Haglund.

Undersökningen innehåller även intervjuer med patienter och personal. De visar att många patienter upplever det som jobbigt att behöva be om att bli utsläppta, något som gör att de oftare väljer att stanna inne.

– Men det fanns också patienter som upplevde sig mer trygga om de visste att dörren in till avdelningen var låst, säger Kristina Haglund.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev