fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Psykiatrisk klinik stäms för diskriminering

Publicerad: 17 juli 2006, 13:41

En psykiatrisk klinik i Stockholm har stämts för etnisk diskriminering. Läkaren vid kliniken påstås ha uttalat sig nedsättande och generaliserande mot greker.


Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, har beslutat att stämma den psykiatriska kliniken efter att tidigare ha fått in en anmälan från en kvinna som ansett sig ha blivit diskriminerad på grund av sitt ursprung.

Kvinnan, med bakgrund i Grekland, besökte år 2004 kliniken, då läkaren som driver kliniken skulle göra en medbedömning av hennes tillstånd på uppdrag av Försäkringskassan.

DO anser att läkaren i det skriftliga läkarutlåtandet om kvinnan kränkt henne genom att uttala sig nedlåtande om invandrade greker, och genom att inte göra en individuell bedömning av hennes tillstånd. Istället har läkaren grundat utlåtandet på en generellt negativ uppfattning om invandrade greker.

DO anser i och med detta att kliniken gjort sig skyldig till brott mot lagen om diskriminering.  Skadestånd är yrkat på 80 000 kronor för kvinnan och ärendet kommer nu att gå till tingsrätten för ett avgörande.

Dagens Medicin har tidigare skrivit om hur anmälningar om etnisk diskriminering mot hälso- och sjukvården fördubblats under det senaste året, se Dagens Medicin nr 16/06.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev