Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Psykisk ohälsa bland unga ökar

Publicerad: 3 juli 2014, 13:15

Svenska tonåringar mår allt sämre. Bland 15-åriga flickor är andelen som mår psykiskt dåligt större än den någonsin varit.


Psykosomatisk ohälsa bland tonåringar ökar i Sverige, visar undersökningen Skolbarns hälsovanor som utförts av Folkhälsomyndigheten.

Elever i åldrarna 11, 13 och 15 år fick via frågeformulär rapportera psykiska och somatiska besvär, som sömnsvårigheter, irritation, nedstämdhet och huvudvärk. Förutom att svara på frågor om hur de mår, får tonåringarna även besvara frågor om sina levnadsvanor och skolsituation.

Resultaten visar att tonåringarnas psykosomatiska ohälsa ökat sedan den första studien 1985, och 15-åriga flickors ohälsa hade ökat särskilt mycket. I den gruppen mådde en andel på 57 procent psykiskt dåligt.

Folkhälsomyndigheten skriver i ett pressmeddelande att fördjupande analyser krävs för att svara på vad den ökande ohälsan beror på.

Skolbarns hälsovanor är en studie som utförs var fjärde år. Det är en internationell studie som samordnas av Världshälsoorganisationen, WHO. Resultaten för hur svenska tonåringar mår jämfört med tonåringar i de andra deltagande länderna finns inte tillgängliga ännu, utan kommer att publiceras av Folkhälsomyndigheten under hösten.

Läs studien här:

Allmänt välbefinnande och självskattad psykisk hälsa bland 11-, 13- och 15-åringar i Sverige

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev