Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Psykisk ohälsa ökar bland unga

Publicerad: 27 mars 2008, 13:00

Hälsan bland Sveriges befolkning har förbättrats de senaste åren. Ett markant undantag är dock ungdomar och unga vuxna, där den psykiska ohälsan har ökat.


Socialstyrelsen presenterar i dag sin lägesrapport över folkhälsa och sociala förhållanden i Sverige.

Mycket i rapporten är positivt. Bland annat har medellivslängden i landet ökat, främst till följd av att dödligheten i kranskärlssjukdomar och sjukdomar i andningsorganen har minskat. Detta ses som en följd av att rökningen har minskat de senaste åren. Svenska män röker minst i Europa.

Alkoholrelaterad dödlighet däremot har ökat något i åldersgrupperna över 45 år.

När det gäller övervikt och fetma konstaterar Socialstyrelsen att andelen överviktiga eller feta kvinnor inte längre ökar. Denna avmattning syns dock inte hos männen. Mer än varannan man i åldrarna 16 till 84 år var överviktig eller led av fetma år 2006.

Den psykiska ohälsan rapporteras ha minskat i de flesta befolkningsgrupper sedan början av 2000-talet, efter att tidigare ha ökat under flera år i rad. Detta gäller dock inte för de yngsta kvinnorna, där den psykiska ohälsan har ökat.

Andelen personer som vårdats på sjukhus efter självmordsförsök eller alkoholförgiftning har ökat bland unga kvinnor, störst ökning ses i åldrarna 15 till 19 år. Även bland pojkar i den åldern syns en ökning av andelen självmordsförsök. Genomförda självmord har sedan 1990-talet minskat i alla åldrar utom bland ungdomar i åldrarna 15 till 24 år.

Läs hela rapporten: "Folkhälsa och sociala förhållanden"

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev