Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Psykiska problem vanligt hos överlevande från tsunamin

Publicerad: 4 oktober 2007, 11:32

En tredjedel av kvinnorna och en femtedel av de män som överlevde flodvågskatastrofen i Sydostasien i december 2005 hade, 14 månader efter hemkomsten, psykiska problem. Det visar en stor undersökning genomförd vid centrum för allmänmedicin, Cefam, vid Karolinska institutet.


Forskargruppen vid Cefam har genomfört en enkätundersökning med samtliga hemvändare över 16 års ålder i Stockholms läns landsting som på plats upplevde flodvågskatastrofen.

– Den här undersökningen är unik på flera sätt. Genom att alla återvändande kom hem via Arlanda där de blev registrerade har man haft möjlighet att skicka ut enkäten till samtliga hemvändande stockholmare, äldre än 16 år. Det är första gången man kunna göra en så omfattande studie på människor efter en katastrofsituation, säger överläkare Abbe Schulman, en av forskarna bakom undersökningen, i ett pressmeddelande.

Resultaten från undersökningen visar att var tredje kvinna och var femte man visade tecken på psykisk ohälsa 14 månader efter katastrofen. Det finns även ett tydligt samband mellan graden av utsatthet som de drabbade kände vid katastrofen och deras psykiska hälsotillstånd.

– Att uppleva situationen som livshotande, oavsett om man kommit till kroppslig skada eller inte, ökar risken för psykisk ohälsa. Detta behöver man veta på akutmottagningar och vårdcentraler, säger Hans Michelsén, psykolog och huvudförfattare till rapporten.

Deltagarna i enkäten har även bedömt vilket bemötande de anser sig ha fått från sjukvården efter hemkomsten. En majoritet av de svarande har ansett sig nöjda med sjukvården. Dock får vuxenpsykiatrin ett sämre betyg än övriga vårdinstanser.

Rapportförfattarna menar att resultatet av undersökningen väcker frågor bland annat om bemötande och stöd till drabbade på såväl kort som lång sikt, samt om ansvarsfördelning och organisation av stödinsatser till drabbade vid svåra katastrofer.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev