Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Psykiskt sjuka löper ökad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom

Publicerad: 7 Februari 2007, 14:27

Personer med svår psykisk sjukdom har en ökad risk att avlida på grund av hjärt-kärlsjukdom och stroke, jämfört med personer som inte har det. Det visar en studie som publiceras i tidskriften Archives of General Psychiatry.


Forskarna vid  Royal Free and University College Medical School i London, Storbritannien, genomförde en studie för att uppskatta överdödligheten hos personer med allvarlig psykisk sjukdom.

I studien ingick 46 136 personer som bedömdes ha en allvarlig psykisk sjukdom och en kontrollgrupp med 300 426 personer som inte hade det.

Studien visar att risken att dö av hjärt-kärlsjukdom var ökad mer än tre gånger hos personer i åldrarna 18-50 år som hade allvarlig psykisk sjukdom, jämfört med kontrollgruppen. För personer i åldrarna 50-76 år var risken ökad med 86 procent.

När det gäller stroke sågs en riskökning med 89 procent hos personer med allvarlig psykisk sjukdom i åldrarna 50 och 76 år och bland ännu äldre var risken ökad med 34 procent.

Den ökade risken för död på grund av hjärt-kärlsjukdom var oberoende av kön, psykiatrisk diagnos och förskrivning av antipsykotiska läkemedel under uppföljningen. En hög förskriven dos av antipsykotiska läkemedel var dock markör för ökad risk för död på grund av hjärt-kärlsjukdom och stroke.

Forskarna fann också en ökad risk att dö på grund av tumörsjukdom i luftvägarna, men denna risk var inte längre signifikant efter justering för rökning och social utsatthet.

Forskarna anser att det behövs mer forskning för att ta fram metoder för att förebygga överdödligheten hos denna patientgrupp.

Archives of General Psychiatry 2007;64:242-249

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev