Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Psykolog sågar KI:s åtgärdsplan

Publicerad: 1 november 2016, 14:47

Organisationspsykologen Johan Grant kritiserar KI:s åtgärdsplan.

KS och KI fokuserar för mycket på sitt anseende. Därför kommer åtgärderna efter Macchiarini-skandalen bli verkningslösa, enligt organisationspsykologen Johan Grant.


Ämnen i artikeln:

Karolinska institutetKarolinska universitetssjukhusetNya Karolinska Solna, NKS

– Man måste ha en högsta ledning som i första hand vill ha en fantastisk verksamhet, inte en verksamhet som anses fantastisk, säger Johan Grant, som är lektor i psykologi vid Lunds universitet och vd på ett konsultföretag.

Karolinska universitetssjukhuset, KS, och Karolinska institutet, KI, är så upptagna med att förbättra sina anseenden att vanliga regler har satts ur spel. Om de istället hade befunnit sig närmare verksamheten hade de hanterat den information som fanns om Paolo Macchiarini annorlunda och antingen ”hjälpt honom till rätta ” eller gjort sig av med honom. Det skriver Johan Grant i en debattartikel i Svenska Dagbladet på tisdagen. Han anser att både sjukhuset och universitetet präglas av så kallat grupptänkande, där prestige sätts framför kritiskt tänkande och en tysthetskultur skapas.

Johan Grant utvecklar resonemanget för Dagens Medicin, och sågar då bland annat Karolinska Institutets färska åtgärdsplan vid fotknölarna.

– Den är förfärlig, det värsta jag har sett. Halva texten handlar om hur bra KI är. Eftersom jag har erfarenhet av förändringsarbete vet jag att detta aldrig kommer göra något åt ledningskulturen.

Men i KI:s åtgärdsplan står det att rektor ska vidta olika åtgärder som handlar om just ledarskap och kultur?

– Det står att man ska ”etablera en process för hållbart ledarskap”. Vad betyder det? Det betyder ingenting, det är managementspråk och berättar för mig att man inte förstår vad man pratar om.

Den externa utredaren Sten Heckscher kritiserade i sin rapport KI för att ha för otydlig ansvarsfördelning, vilket bland annat tillät Paolo Macchiarini ”att ohämmat röra sig både vertikalt och horisontellt i ansvarssystemen”. I åtgärdsplanen aviserar universitetet därför utbildningar för medarbetarna i hur ansvar får fördelas.

– Olika utbildningar är meningslösa. När man tror att man kan utbilda en organisation till regelefterlevnad har man tappat greppet om hur saker och ting fungerar egentligen, säger Johan Grant.

Nyckeln till gott ledarskap är om cheferna anser att en god verksamhet är viktigare än ett gott anseende, enligt Johan Grant, som menar att motsatsen gäller på KS och KI.

Det enda som verkligen skulle kunna göra långsiktig skillnad på både sjukhuset och universitetet är att försäkra sig om att alla på chefsposter värnar om innehållet i verksamheten mer än om anseendet, enligt Johan Grant.

– Man måste städa trappan uppifrån och utreda huruvida cheferna har förstått sitt uppdrag. Om någon inte förstått måste man hjälpa dem tillrätta – annars får de flytta på sig. Jag har träffat en del chefer genom åren men nästan aldrig några som är så rädda som på KS. De är helt fokuserade på vad de ska göra för att få vara kvar på sin position.

Dagens Medicin har sökt KI:s rektor Karin Dahlman-Wright för en kommentar.

Relaterat material

KI:s åtgärdsplan klar efter Macchiarini-skandalen

ISABELLE BECKMAN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev