Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Psykologer anklagas för tortyr

Publicerad: 22 februari 2008, 14:22

Amerikanska psykologer står bakom många av de omdiskuterade förhörsmetoderna som USA:s militär och säkerhetstjänst kritiserats så hårt för att använda, skriver Psykologtidningen.


De senaste åren har rapporterna om människorättsvidriga förhör av personer som infångats i USA:s krig mot terrorismen duggat tätt.

Kritiken mot fånglägret Guantánamo på Kuba har varit massiv sedan lägret öppnades för snart sju år sedan, och många förfärades av de bilder på nakna skrämda fångar och skrattande fängelsevakter från Abu Ghraib i Irak som avslöjades 2004.

I USA har en het debatt väckts när det nu står klart att psykologer varit med och utformat de tortyrmetoder som den amerikanska militären använts sig av i fångförhören. Psykologer har även deltagit vid själva förhören.

Att psykologer aktivt deltagit i vad många anser som brott mot mänskliga rättigheter har även skapat en konflikt inom det amerikanska psykologförbundet APA. Andra berörda yrkesgruppers organisationer, såsom läkare och sjuksköterskor, har beslutat att dess medlemmar inte längre får delta vid förhör av misstänkta terrorister. APA är den enda större hälsoorganisation som inte tagit avstånd från förhören.

Detta har fått många medlemmar att lämna förbundet i protest. En av dem som utträtt ur förbundet är psykologen och författaren Mary Pipher, som bland annat toppat New York Times bestsellerlista. Hon har även lämnat tillbaka den utmärkelse hon fått från APA för sitt författarskap.

I ett brev till den förre ordföranden för organisationen skrev hon i samband med sitt utträde att hon  inte vill ha en utmärkelse från en organisation som godkänner sina medlemmars deltagande i de utvidgade förhören vid CIA:s svarta ställen ( så kallade Black spots, hemliga fängelser) och på Guantánamo , skriver Psykologtidningen.

Enligt amerikanska uppgifter som citeras av Psykologtidningen har ett antal psykologer deltagit i utformningen av hela det förhörsprogram som infördes av USA efter den 11 september 2001. I förhörsprogrammet ingår sådana behandlingar som långvarig isolering, extrem blockering av sinnesintryck, sexuell och kulturell förödmjukelse, hot och skendränkningar.

Länk till artikeln i Psykologtidningen nr 03/08

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev