Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Psykologer vill ha mer inflytande över sjukskrivningar

Publicerad: 17 augusti 2007, 09:38

Om psykologerna hade haft lika stort inflytande över sjukskrivningsprocessen som läkarna så hade sjukskrivningarna för utbrändhet varit betydligt färre. Det anser Psykologförbundet, som även får stöd från läkarhåll om att psykologhjälpen bör öka.


Ordföranden i Psykologförbundet, Lars Ahlin, är starkt kritisk mot att psykologerna inte fått delta i arbetet med att ta fram nya riktlinjer för sjukskrivningarna, trots att nästan hälften av sjukfallen numera rör sig om psykiska symtom, rapporterar Upsala Nya Tidning, UNT.

– Jag tycker det är olyckligt, till och med korkat, att vi inte är med i den här processen, säger Lars Ahlin till tidningen.

Han menar att de långa sjukskrivningarna hade varit både färre och kortare om psykologerna hade haft mer att säga till om under det senaste årtiondet. Att psykologernas kunskaper inte bättre tas till vara anser han delvis beror på att deras åsikter av tradition inte är lika mycket värda som läkarnas.

– Det blir alltid en eftersläpning när en ny yrkesgrupp knackar på dörren. Läkarna förde en gång samma kamp mot prästerskapet för att bli accepterade, säger han till UNT.

Även ordföranden i Upplands Allmänna Läkarförening, Bengt von Zur-Mühlen är positiv till ökad psykologhjälp vid sjukskrivningar.

– I teorin är det eftersträvansvärt att få tillgång till den kompetensen. Men i praktiken har det inte alltid fungerat fullt ut. Husläkaren behöver hjälp snabbt, psykologerna har en trögare organisation och brukar prioritera svårare fall än den vardagspsykologi det här skulle handla om, säger han till UNT.

Samtidigt betonar Bengt von Zur-Mühlen att det är viktigt att allmänläkaren fortfarande har huvudansvaret för sjukskrivningsprocessen. Och de senaste årens ökade sjuktal menar han snarare har att göra med brister i sjukvårdens egen organisation.

– Vi har haft strukturproblem i primärvården med resursbrist, stor omsättning på läkare som har haft små möjligheter att påverka sitt jobb, säger han till tidningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev