torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Psykologer vill sjukskriva

Publicerad: 29 maj 2013, 06:30

Psykologerna vill få rätt att sjukskriva. Nu hoppas de på stöd från både politiker och läkare.


Sveriges psykologförbund har diskuterat möjligheten att ge psykologer sjukskrivningsrätt med socialförsäkringsminister Ulf Kristersson  (M). Enligt Örjan Salling, förbundsdirektör på Sveriges psykologförbund, avfärdade inte ministern idén. Förbundet har därför skrivit ett förslag till regeringen om att inleda ett försöksprojekt.
– Sjukskrivningarna på grund av psykisk ohälsa har ökat kraftigt. Då gäller det att ta hjälp av alla yrkes­grupper som har kompetens på detta­ område, säger Örjan Salling.

Förbundet vill pröva idén i ett eller två landsting med psykologer som ­arbetar i eller är knutna till primärvården. De psykologer som vill delta i projektet skulle gå en kurs i försäkringsmedicin innan de får börja sjukskriva patienter.

Sveriges psykologförbund lyfter fram Norge där ett liknande pilotprojekt nyligen genomfördes. De hoppas att erfarenheten därifrån ska stilla oron kring vad det innebär att ge psykologer sjukskrivningsrätt.
– Sjukskrivningarna kommer inte att öka om fler yrkesgrupper får möjlig­het att sjukskriva. Det är precis­ tvärtom, säger Örjan Salling.

Försöket i Norge visade att psykologerna sjukskrev i mindre omfattning än läkarna.
– En psykolog som har följt en psykiskt sjuk person under en längre tid har en bättre­ möjlighet att bedöma vilken möjlig­het personen har att ut­föra sitt arbete än en stafettläkare­ i primär­vården som bara träffar­ personen under några minuter, ­säger Örjan Salling.

Hittills har psykologerna fått begränsat stöd för sina krav. Men kanske kan de få stöd från delar av läkarkåren. Svenska psykiatriska­ föreningen, SPF, diskuterar just nu hur den ska ställa sig till att ge psyko­loger möjlighet att sjukskriva.
– Sjukskrivningar ska vara ett teamarbete mellan olika professioner som i tillämpliga delar ska involvera psykologer, säger Lena Flyckt, SPF:s ordförande.
Men hon vill inte säga om det innebär att hon ställer sig bakom psykologernas förslag.
– Det här är en brännhet fråga. Vi vill gärna behålla den goda rela­tionen vi har till psykologerna i dag. Jag kan inte säga ja eller nej innan­ vi har diskuterat den här frågan i styrelsen,­ säger Lena Flyckt.

Psykologerna är inte den enda yrkes­gruppen som vill få rätt att sjukskriva. Även sjukgymnasterna­ har framfört krav på sjukskrivningsrätt, hittills utan framgång.

SAMUEL ÅSGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev