Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Psykosmedel inte bättre än placebo mot aggression

Publicerad: 4 januari 2008, 13:00

Behandling med psykosläkemedel minskar inte aggressivitet hos personer med förståndshandikapp jämfört med placebo. Det visar en ny brittisk studie.


Brittiska och australiensiska forskare har undersökt effekten av psykosläkemedel hos personer med förståndshandikapp och så kallat aggressivt utmanande beteende. Bakgrunden är enligt forskarna att sådan behandling är vanlig i den aktuella patientgruppen, trots att det vetenskapliga underlaget är begränsat.

I studien ingick 86 individer, varav ingen led av psykos. Studiedeltagarna lottades till tre grupper: behandling med de antipsykotiska läkemedlen haloperidol eller risperidon, eller placebo.

Enligt resultaten som i dag fredag publiceras i tidskriften Lancet fanns inte några skillnader mellan behandlingsgrupperna i studien. Efter fyra veckor hade aggressiviteten enligt skalan MOAS minskat kraftigt i alla tre grupperna med störst minskning i placebogruppen.

Forskarna konstaterar att antipsykotiska läkememedel inte längre ska ses som en acceptabel rutinbehandling mot aggressivt utmanande beteende hos förståndshandikappade.    Lancet 2008; 371: 57–63

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev