tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Psykosmedel kan bli kvar på marknaden

Publicerad: 28 augusti 2012, 13:27

Psykiatrernas protester gav resultat. Nu viker sig bolaget MSD och drar tillbaka sin ansökan om avregistrering av Trilafon dekanoat.

Ämnen i artikeln:

Läkemedel

Antipsykotiska Trilafon dekanoat – injektioner med depoteffekt – är ett av förstahandspreparaten för behandling av schizofreni i Sverige. I juni i år fick alla psykiatrer brev från MSD med information om att tillverkningen skulle upphöra den 30 november som en del i företagets ”sortimentsrationalisering” globalt, och läkarna uppmanades att se över behandlingsalternativen.

Kritiken blev skarp.

– Reaktionerna från vården visar att produkten hade ett större medicinskt värde än vi hade trott, säger Ulf Janzon, avdelningschef för policy och kommunikation vid MSD i Sverige.

Nu har företaget fått löften om ytterligare produktion. Det innebär att risken för brist under hösten förmodligen är undanröjd även om läkemedlet skulle hamstras. En mindre leveransstörning i månadsskiftet september/oktober kan dock inte uteslutas, enligt Ulf Janzon.

Förhoppningarna om att hitta en långsiktig lösning för den fortsatta tillgången på Trilafon depot i Sverige är goda, säger han. Men det är för tidigt att göra några utfästelser.

– Vi har ansökt om att få dra tillbaka vår ansökan om avregistrering och det beslutet ska Läkemedelsverket fatta. Vi för också diskussioner om vem som kan ta över tillverkningen. Vi hoppas kunna komma med besked inom någon månad.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev