söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Psykosocial arbetsmiljö prioriteras inte

Publicerad: 26 april 2013, 06:25

Foto: Photos.com

Arbetsgivare inom hälso- och sjukvårdssektorn är dåliga på att arbeta med den psykosociala arbetsmiljön. Detta trots att stress är en vanlig sjukskrivningsorsak inom vård och omsorg.


Tung arbetsbörda, stress och påfrestande patientrelationer gör vårdanställda sjuka. Sjukvårds- och hälsosektorn är arbetsmarknadens mest utsatta område för arbetsrelaterad stress. Men bara hälften av arbetsgivarna gör fullgoda riskbedömningar av den psykosociala arbetsmiljön, enligt Arbetsmiljöverket som gjort en landsomfattande tillsynskampanj.

Tillsynen omfattade drygt 200 arbetsplatser under 2012 och främst besöktes arbetsplatser inom hälso- och sjukvårdssektorn som vårdcentraler, avdelningar på sjukhus, ambulansverksamheter och äldreboenden.

Närmare hälften, 46 procent, av arbetsgivarna hade inte gjort någon bedömning eller en bristfällig bedömning av de psykosociala riskerna på arbetsplatsen. På 58 procent av arbetsplatserna behövde man göra något åt problem med psykosociala risker.

Vanligast är problem med för hög arbetsbelastning, stress, risk att utsättas för hot och påfrestande patientkontakter.

– En brist vi har identifierat är att problem kan vara kända, men att chefen inte förfogar över åtgärderna på sin nivå. Befogenheter och beslut om resurser finns högre upp i organisationen, och där gör man andra prioriteringar, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsmiljöverket i ett meddelande.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev