Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Publicerar resultat för enskilda kirurger

Publicerad: 1 juli 2013, 06:39

Den brittiska offentliga sjukvården NHS gör enskilda läkares operationsresultat tillgängliga för patienter via webben. Men vissa läkare vägrar delta.


Målet är att öka vårdkvaliteten och att hjälpa människor att välja den behandling som passar dem bäst, skriver NHS England på sin hemsida.

–Vi vet från tidigare erfarenheter när det gäller hjärtkirurgi att man genom att göra den här informationen offentlig kan hjälpa till att höja standarden. Det innebär att fler patienter överlever, och det finns ingen högre vinst än det, säger professor Bruce Keogh, medicinsk direktör för NHS England.

I fredags började NHS publicera statistik för andra områden än hjärtkirurgi och på fredag, den 5 juli, ska siffror för sju områden finnas tillgängliga. Det handlar bland annat om operationsresultat inom ortopedi, urologi och fetmakirurgi. Ytterligare områden tillkommer i höst.

Patienten kan via webben ta del av information om hur enskilda läkare lyckats med olika typer av operationer och andra behandlingar, och hur resultaten ligger till i förhållande till riksgenomsnittet.

Den tillgängliga informationen varierar beroende på vilken typ av ingrepp det handlar om, men i samtliga fall ska det framgå hur många gånger den aktuella läkaren har utfört det aktuella ingreppet, skriver NHS England.

Lagstiftningen gör att läkarna måste godkänna att få sina resultat publicerade, vilket 98 procent gjort.  De läkare som inte gett sitt godkännande finns listade på hemsidan.

Kärlkirurgerna är en av de grupper som nu fått sina resultat publicerade. Sex av runt 500 har vägrat vara med i databasen, uppger BBC. Ingen av de sex ska ha haft resultat som avviker från genomsnittet.

– Dåliga kirurger kommer inte att plockas upp i den här processen – och den sätter press på yngre kirurger att inte genomföra några komplicerade operationer alls, säger kärlkirurgen Peter McCollum till BBC Radio 4.

SUSANNE FREDRIKSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev