Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Putin kollade nya prisregler

Publicerad: 19 April 2010, 09:09

Putin kollade nya prisregler

Foto: Vladimir Putin.

Det är inte bara Dagens Apotek som kollar priserna på apoteken. Vladimir Putin överraskade med en högst personlig priskontroll i helgen.


Rysslands premiärminister besökte Murmansk förra veckan för att diskutera fiskefrågor. Men under en bilfärd i lördags gav han plötsligt order till föraren att stanna utanför ett apotek som tillhör den landsomfattande apotekskedjan 36,6, skriver Moscow Times och Dagens Nyheter.

Putin ville ta reda på om de nya prissättningsreglerna för viktiga läkemedel följdes, och bad om priset på ett specifikt läkemedel, Arbidol.

Personalen började frenetiskt bläddra i prislistor, medan Putin försökte lugna situationen med kommentaren ”vi har inte bråttom”.

Personalen kunde pusta ut – Arbidol kostade 212 rubel, klart billigare än det fastslagna maxpriset på 267 rubel.

Tidigare i april har nya regler införts i Ryssland som anger maximala priser till konsumenterna för ett stort antal läkemedel.

Putin har själv förklarat krig mot höga läkemedelspriser, och varnat apotekskedjor för att deras licenser kan dras in om priserna är för höga.

Han har också utsett lokala borgmästare och guvernörer till ytterst ansvariga för tillämpningen av de nya prisreglerna. Murmansks borgmästare Dmitry Dmitriyenko var med vid apoteksbesöket och besparades alltså ett pinsamt ögonblick.

– Er apotekskedja är inte dålig, det är bra att ni lever upp till kundernas och regeringens krav, sa Putin enligt Moscow Times till personalen innan han lämnade apoteket.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev