Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rabattavtal ska prövas i högsta instans

Publicerad: 12 januari 2015, 12:32

Högsta förvaltningsdomstolen ska pröva om TLV får förbjuda regioner och landsting att ingå prisöverenskommelser om subventionerade läkemedel.


Region Skåne ingick ett avtal med ett läkemedelsföretag som innebar att regionen skulle få återbäring på läkemedel när läkare förskrev läkemedlet Cimzia mot reumatism. Regionen uppmanade sedan läkarna att förskriva läkemedlet och att sätta förskrivarkryss så att det inte skulle bytas ut på apotek. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, ansåg att överenskommelsen stred mot lagen och förbjöd regionen att förnya avtalet och att teckna nya liknande.

Nu har Högsta förvaltningsdomstolen beslutat att ta upp frågan, rapporterar nyhetsbrevet Läkemedelsmarknaden.

– Det är vår förhoppning att Högsta förvaltningsdomstolens prövning kommer att leda till att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets förbud upphävs, säger Bengt Guldager, Region Skånes rättsliga ombud i målet, till nyhetsbrevet.

Region Skåne har tidigare överklagat TLV:s förbud till både förvaltningsrätten och kammarrätten utan att få rätt. Även andra landsting har gjort liknande överenskommelser med läkemedelsföretag som har varit omtvistade.

Relaterat material

”Dagens läge är inte bra”

TLV överklagar fryst förbud

TLV har synpunkter på tidsgränser

TLV:s förbud mot rabattavtal stoppas

Fler landsting skriver rabattavtal

Region Skåne överklagar förbud

SLL överklagar dom över rabattavtal

TLV: Skånes avtal strider mot lagen

SAMUEL LAGERCRANTZ

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev