Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rad brister på akutpsykiatri anmäls

Publicerad: 18 april 2013, 06:58

Efter år av brister på akutpsykiatrin i Sunderbyn vädjar nu Vårdförbundets ombud om att få hjälp från en utomstående konsult.


Vårdförbundets lokala ombud larmar i en anmälan till Arbetsmiljöverket om en rad brister på avdelning 32 akutpsykiatrin vid Sunderby sjukhus mellan Boden och Luleå. Bristerna består bland annat i ensamarbete, långvarig vakanshållning av tjänster, dubbla arbetspass som återkommer och att legitimerad personal ersätts med personal som saknar yrkeslegitimation. Cirka 18 personer som är medlemmar i Vårdförbundet har slutat de senaste två åren, står det i anmälan.

Inför sommaren ska det saknas mellan 10 och 15 sjuksköterskor på avdelningen. För att lösa det ska sjuksköterskestudenter från termin fem anställas som sjuksköterskor.

Vårdförbundets ombud vill att en utomstående och opartisk konsult tas in för att riskbedöma arbetsbelastningen på avdelningen och vilka konsekvenser denna har för den psykosociala arbetsmiljön.

I december fick divisionsledningen ett öppet brev från Vårdförbundets lokala ombud. Enligt uppgifterna i brevet hade redan fler än tio sjuksköterskor sagt upp sig det senaste året och fler sökte andra jobb. Detta ska ha berott på en hög arbetsbelastning och ett missnöje med lönenivån på akutpsykiatrin vid Sunderby sjukhus.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev