Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Råd om folsyra minskade inte antalet ryggmärgsbråck

Publicerad: 11 mars 2005, 09:06

Förekomsten av ryggmärgsbråck har inte minskat nämnvärt i Europa under de senaste tio åren, detta trots att man har infört rekommendationer om tillskott av folsyra till gravida i många länder. Det visar en studie som presenteras i tidskriften British Medical Journal.


Forskarna från en mängd institutioner i Europa och USA undersökte förekomsten av ryggmärgsbråck i 16 europeiska länder mellan 1988 och 1998. Tanken var att undersöka om den förändrades efter det att rekommendationer om tillskott av folsyra infördes.

Studien visar dock att förekomsten inte har påverkats nämnvärt under en sexårsperiod efter det att nya rekommendationer hade införts. I Storbritannien sjönk dock förekomsten med 32 procent, men den var fortfarande högre än nivåerna i övriga europeiska länder på kontinenten.

Studien visar enligt forskarna att det inte räcker att ge råd om tillskott av folsyra före och under tidig graviditet. De anser bland annat att många kvinnor inte tar emot, eller svarar på hälsobefrämjande information som betonar behovet av tillskott före och under graviditet. Att en stor andel av graviditeterna dessutom är oplanerade förstärker denna effekt.

Forskarna konstaterar att potentialen för att förebygga ryggmärgsbråck i Europa fortfarande är långt ifrån uppfylld. De anser vidare att folsyrenivåerna hos kvinnor i fertil ålder kan ökas genom berikning av matvaror. Det kan i sin tur också påverka socioekonomiska skillnader när det gäller risken att drabbas av ryggmärgsbråck.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev