Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Råd om plötslig spädbarnsdöd kompletteras

Publicerad: 9 maj 2014, 07:42

Socialstyrelsen publicerar en vägledning riktad till sjukvården med syfte att förebygga plötslig spädbarnsdöd. Vägledningen kompletetrar även råd som publicerades förra året.


Socialstyrelsens nya vägledning innehåller rekommendationer om hur plötslig spädbarnsdöd kan undvikas. I vägledningen redovisas även det vetenskapliga underlaget för råden som tidigare presenterats och bland annat distribuerats i en broschyr till föräldrar i december förra året. Bland annat fick föräldrarna då rådet att spädbarn under 3 månader sover säkrast i egen säng bredvid föräldrarnas.

– Vi kompletterar nu råden med utförlig faktadokumentation, säger Göran Wennergren, professor i barnmedicin vid Göteborgs universitet och ordförande i arbetsgruppen som har tagit fram det vetenskapliga underlaget till vägledningen.

Föräldrabroschyren som gavs ut i december innehöll råd om att låta spädbarn sova på rygg, undvika nikotin, se till att barnets ansikte är fritt, låta spädbarn under tre månader sova i egen säng, amma om det är möjligt och att man kan använda napp när babyn ska sova. I den nya vägledningen ingår de rekommendationerna, men den är även uppdaterad med råd och information inom närliggande områden. Bland annat finns information om så kallade livlöshetsattacker hos spädbarn. Dessutom finns råd om hur man undviker platt bakhuvud som kan vara en oönskad bieffekt när ett spädbarn ligger mycket på rygg. Hypoteser om orsaker till plötslig spädbarnsdöd har ett eget kapitel.

Den nya vägledningen riktar sig, till skillnad från föräldrabroschyren, till sjukvårdspersonal snarare än föräldrar.

– Jag hoppas att det vetenskapliga underlaget ska ge personal inom barn- och mödravården god förståelse för råden och vad de beror på, och att det ska hjälpa dem att kunna förmedla råden till nyblivna föräldrar. Förhoppningsvis ska det leda till att vi kan hålla förekomsten av plötslig spädbarnsdöd på låg nivå, och även sänka antalet fall, säger Göran Wennergren.

Men även om den tänkta målgruppen för vägledningen är vårdpersonal så kommer antagligen en hel del föräldrar också läsa den, enligt Göran Wennergren.

– Även om plötslig spädbarnsdöd i dag är ovanligt så finns det ett stort intresse bland föräldrar kring det. Många föräldrar vill ha mer information än det som står i en kort broschyr. De vill ha en fullständig bild av vad råden bygger på, och det ger vi. Dagens föräldrar vet ofta mycket och vill kunna gå på djupet, säger han.

Läs vägledningen här:

Minska risken för plötslig spädbarnsdöd – En vägledande skrift för hälso- och sjukvården

Relaterat material

Spädbarn bör sova ensamma

Samsovande ökade spädbarnsdödlighet

ELSA TORELL

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev