lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Radikalt och intressant”

Publicerad: 11 april 2013, 07:55

Nyordningen i Skåne blir ett jättemekano. Om det sätts ihop rätt kan det ge vinster för både administration och vård, menar organisationsexperter.


– Radikalt och intressant.

Det tycker Eric Carlström, docent i health management vid Sahlgrenska akademin, då han läser om den nya sjukvårdsledningen i Region Skåne.

– Det behövs helhetsgrepp som leder till att sjukvården får ner sina kostnader och ökar flödena i vården. Kanske har Skåne kommit på något nytt, säger han.

Att de tre förvaltningarna blir så stora ser Eric Carlström dock som en risk.

– Det blir väldigt mycket aktivitet att hålla ordning på. Kanske måste man börja dela upp det igen för att klara av att styra detta jättemekano.

Men tanken att lägga sjukhus och primärvård i samma förvaltning är inte ny. Redan innan Region Skåne bildades 1999 organiserades vården i de dåvarande landstingen i mindre områdesbaserade förvaltningar med sjukhus, primärvård och psykiatri. Efter regionbildningen blev samordningen i stället funktionsbaserad, där primärvård, psykiatri och sjukhusförvaltningar separerades.

– Därför är det lite ironiskt att Skåne nu går tillbaka till något som liknar det som fanns tidigare. I dag har vinden vänt och man vill ägna sig mer åt vårdkedjorna och förenkla administrationen, säger Mats Brommels, professor vid medical management centrum vid Karolinska institutet.

Han ser fördelar med båda organisationslogikerna men betonar att förändringar på förvaltningsnivå per automatik inte leder till de resultat som eftersträvas:

– Det är ett sätt för ledningen att visa handlingskraft. Mer sällan leder de till förändringar i verksamheten. Då är det viktigare att skapa stabilitet och utrymme för förbättringsarbete i verksamheterna.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev