Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Rädsla för psykopater överdriven

Publicerad: 27 mars 2006, 11:44

Ska vi vara rädda för psykiskt sjuka människor och finns Hannibal Lecter i verkligheten? -Nej, samhällets rädsla är överdriven, säger Martin Grann, psykolog och docent i rättsmedicin.


Enligt honom har de så kallade vansinnesdåden, i kombination med Hollywoods bild av seriemördare, lett till att många tror att psykiskt sjuka människor är farliga. Men finns det vetenskapliga belägg för ett samband mellan psykisk sjukdom och våldsbrott?

- Det är något som diskuterats ända sedan Platon. Men patienter som "Hannibal Lecter" existerar inte. Oresonlig ondska finns inte i den kliniska verkligheten, säger Martin Grann.

Missbrukare större samhällsfara  Med resultat från flera studier vill han visa att psykiskt sjuka patienter inte är en samhälls-  fara. Teoretiskt sett skulle bara 5,2 procent av alla våldsbrott kunna undvikas om samtliga patienter med psykossjukdomar låstes in. För patienter med schizofreni är siffran 2 procent. Låser man däremot in alla missbrukande patienter skulle våldsbrotten minska med 23 procent.

- Min personliga uppfattning är att vi inte ska prata så mycket om psykiskt sjuka i samband med våldsbrott, säger Martin Grann och konstaterar att psykiatrin idag tagit över kyrkans forna roll - att förklara den oförklarliga ondskan.

- Om man utreder en mördare tillräckligt länge hittar man en diagnos, säger Martin Grann.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev