Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rädsla kan ge växande köer

Publicerad: 5 februari 2013, 11:50

Vårdpersonalens rädsla för att göra fel kan leda till större köer på akuten. Det är en av slutsatserna som forskaren och ambulanssjuksköterskan Eric Carlström drar i en ny bok.


Materialet till Eric Carlströms forskning om hur köer bildas på akuten har samlats in på ett annorlunda sätt. Genom att göra sökningar på Google har han valt ut 500 kommentar om köer i sjukvården från ett 50-tal platser på internet, allt från Twitter och Flashback till kommentarer på artiklar på de stora dagstidningarnas webbsidor.

Insamlingen är en del av ett forskningsprojekt om hur köer bildas på akutmottagningar, som senare i vår kommer att ges ut i bokform med titeln ”Förändringsarbete i hälso- och sjukvård”.

– Metoden utgår från en teori som säger att det som många tycker i dag kan tänkas bli en stark opinion i morgon. Och det som blir opinion kan också bli verklighet, säger Eric Carlström, som är ambulanssjuksköterska och docent i offentlig förvaltning på Högskolan Väst

På nätet stötte han på en ström av åsikter som han inte sett förut; ett gryende missnöje med  vårdpersonal som av rädsla för att göra fel skickar patienter i ambulans till akuten.

– Det handlar om rådgivande personal på 1177 och SOS Alarm, men även de som triagerar patienter på akuten. Effekten av det kan bli att man lutar sig mer mot de standardiserade scheman som finns. Ett schema kan inte fällas i en rättsprocesss, men det kan en individ.

Rädslan för att göra fel leder till att de rationella beslutsstöden prioriteras framför egen erfarenhet.

– Och om erfarenheten inte får spela någon roll i sammanhanget får vi ett ganska grovmaskigt nät, säger han.

Eric Carlström menar att de beslutsstöd som finns är mer tillåtande, med effekten att både ambulanser och akutmottagningar fylls av patienter som egentligen inte borde vara där.

På nätet leder detta till irriterade kommentarer bland patienterna. Följande citat är utdrag ut boken:

”Man blir irriterad när man blir hänvisad av sjukvårdsupplysningen att åka in akut för att sedan spendera sex timmars potentiell nattsömn med att glo in i nåt akvarium.”

”De är rädda för att bli anmälda och komma i tidningen.”

”Jag blev orolig. Hon sa att vi skulle ta ambulans. Men det visade sig vara ingenting. Vi blev hemskickade frampå natten. Det blev mycket ståhej för ingenting.”

Detta är en bekymmersam utveckling, menar Eric Carlström.

– Detta leder till köer. Och det leder till ambulanser som är upptagna den dagen vi behöver en snabb transport av en patient, säger han.

Du jobbar själv som ambulanssjuksköterska en gång i månaden. Ser du samma tendenser?

– Jag tycker att jag kan se en sådan tendens. Mina aningar har bekräftas.

Eric Carlström poängterar att undersökningen inte bör presenteras som sanning, utan att det behövs en djupare analys. Samtidigt kan resultatet ge en hint om opinionen i framtiden.

– Jag tycker att det här är intressant, särskilt eftersom fyra partier här i Västra Götalandsregionen har använt frågan om vårdköer som en del av sin politik. Opinion är viktigt och det blir allt viktigare, säger han.

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News