fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Råg är rätt diet för prostatan

Publicerad: 8 juni 2006, 14:25

Sex till åtta skivor bröd om dagen kan kanske innebära förbättrade PSA-värden för patienter med prostatacancer. Förutsatt att det är ordenligt med rågkli i brödskivorna.


Det är läkare i Örebro och Umeå som i en mindre  interventionsstudie vill ta reda på om rågkli kan ha någon effekt på utveckling  och tillväxt av prostatacancer.

Det hela började med att Swen-Olof Andersson, överläkare på  urologiska kliniken vid Universitetssjukhuset Örebro, hade en patient som fått  diagnosen prostatacancer. Patienten ville veta om det fanns något han själv  kunde göra för att förhindra att cancern utvecklades så snabbt.

Swen-Olof Andersson berättade att det finns forskning som  tyder på att så kallade fytoöstrogener, som finns i bland annat rågkli och  sojabönor, kan ha effekt på utvecklingen och tillväxten av prostatacancer.  Bland annat har man sett att denna sjukdom är betydligt ovanligare i Asien, där  man normalt äter mat som innehåller mycket fytoöstrogener, än i till exempel  USA.

Patienten tog sin läkare på orden.

- Han började köra en mycket strikt diet med mycket rågkli,  berättar Swen-Olof Andersson.

Och det hade effekt. Värdena för PSA, prostataspecifikt  antigen som används för att diagnostisera prostatacancer, sjönk. När patienten  sedan började äta sin vanliga kost, ökade värdena, men sjönk sedan igen när han  återupptog sin rågklidiet.

Till slut planade PSA-värdena ut, men patientens historia  hade fått Swen-Olof Andersson intresserad och blev utgångspunkten för den  studie som nu pågår vid Universitetssjukhuset Örebro.

Dessutom finns det andra data som tyder på att kosthållet  har betydelse för uppkomsten av cancer. En studie på möss som gjorts vid Umeå  universitet visar till exempel att rågkli hämmar tillväxt av prostatatumörer,  men att den effekten motverkades om mössen samtidigt fick äta fett.

Den studie som Swen-Olof Andersson leder är liten, bara  cirka 20 patienter ingår. Deltagarna har en konstaterad men obehandlad  prostatacancer. Innan försöket inleds, får alla deltagarna föra kostdagbok  under fyra dagar för att visa vilken mat de vanligen äter. Dessutom tas ett  urinprov. Därefter får hälften av deltagarna äta en rågklidiet. Varje dag,  utöver annan mat, äter de flera skivor hårt bröd med rågkli, flera skivor mjukt  bröd med rågkli och dessutom antingen rågkligröt eller -välling. Till brödet får  de margarin med omega-3-fettsyror.

Deltagarna i den andra gruppen får en placebodiet, där  rågkli ersatts med vetekli.

Efter sex veckor är det dags för en 14 dagar lång  återställningsperiod med normalkost. Därefter börjar en ny dietperiod, men nu  byter grupperna så att de som åt rågkli tidigare får placebodieten och de andra  får rågkli.

Varje period avslutas med blod- och urinprov, där det går  att se om PSA-värdet och andra markörer för prostatacancer har ökat.

Under dietperioderna kontaktar en dietist deltagarna för att  få dem att fortsätta med den lite enahanda och hårdtuggade kosten.

- Vi har försökt peppa dem. Men det har inte varit svårt att  hitta patienter som vill ställa upp. Snarare är det svårt att hitta dem med  obehandlad prostatacancer, säger Swen-Olof Andersson.

Han räknar med att studien ska börja analyseras under  hösten. Resultatet avgör nästa steg.

- Jag tror att fullkornsprodukter kan vara bra för mycket.  Och det är möjligt att de i någon positiv riktning kan påverka tumörsjukdomar,  säger Swen-Olof Andersson.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev