Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag18.05.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Ramaskri har vänts till hyllningskör för Lundamodell

Publicerad: 19 november 2008, 13:04

Lundamodellen för behandling av svåra skallskador har mer än halverat dödligheten i hjärnödem. Nu belönas upphovsmannen Per-Olof Grände med ett av Athenaprisets hedersomnämnanden.


– Det känns väldigt trevligt, utbrister Per-Olof Grände när Dagens Medicin ringer upp och gratulerar hederspristagaren.

Han är särskilt glad över att få ett pris som belönar forskning som fått konkret klinisk nytta. Det är väldigt få förunnat vet denne numera ganska kända professor och över­läkare i anestesiologi och intensivvård vid Universitetssjukhuset i Lund.

– Fast visst kände vi redan från början att det vi gjort var rätt, säger han förtjust innan han ber om en kort paus i intervjun för att springa iväg och ”fixa med en sak här i labbet”.

Intensivt laboratoriearbete är som synes viktigt för Per-Olof Grände. Och det var de positiva resultaten av precis det som gjorde att han, stödd av några hängivna kolleger, orkade uthärda den hårda kritik som hans modell fick utstå i begynnelsen, under början av 1990-talet.

Principerna gick nämligen helt på tvärs mot dåtidens standardbehandling av skallskador. I stället för blodtryckshöjare dikterade Lundamodellen medicin för att sänka blodtrycket och upprätthålla ett normalt kolloid­osmotiskt tryck i plasma. På så sätt minskade hjärnsvullnaden samtidigt som blodförsörjningen till hjärnan förbättrades. Orsaken, snarare än symtomen, behandlades.

En ganska självklar behandling tyckte Per-Olof Grände som skissat fram sin metod utifrån det han kallar basal fysiologi. Det höll inte det medicinska etablissemanget med om.

– Det blev ett ramaskri och vår strategi blev starkt kritiserad, berättar Per-Olof Grände.

Gång efter annan försökte olika forskare motbevisa hans teori, men förgäves. Motståndarnas försök föll ut till Per-Olof Grändes fördel. Data visade svart på vitt att fler överlevde. Att dödligheten för svåra skallskador minskade från cirka 35-45 procent till 15 procent.

Sakta men säkert har nu de nya teorierna från Lund fortplantat sig över världen. I dag har de förändrat riktlinjerna i USA för behandling av hjärnödem på barn och vuxna. I Europa sprids den nya praxisen dag för dag. Per-Olof Grände har klivit fram ur skuggan och får nu oftast pris snarare än ris.

Juryns motivering:

"Ett pionjärarbete som har lett fram till ett nytt angreppssätt vid den akuta behandlingen av svåra skallskador. Med oförtröttlig energi har forskarna byggt upp en vetenskaplig evidens utifrån fysiologiska teoretiska principer för hjärnans funktion. Resultatet är en ny klinisk praxis som slutligen nått acceptans i en från början skeptisk omvärld. Genombrottet för denna behandlingsmodell medför att fler patienter med svåra skallskador i dag räddas från död och svåra handikapp."

Vinnare av Athenapriset 2008: Torvald Ripa och Peter Nilsson

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev