Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rankning sätter tryck på sjukhusen

Publicerad: 15 maj 2013, 12:00

Nästan var sjätte patient på svenska sjukhus har trycksår. Det bedöms kosta vården miljarder, ändå får inte ens alla riskpatienter specialmadrasser som avlastar.


För första gången har Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, avslöjat vilka sjukhus som ligger bäst och sämst till med trycksåren. Sedan flera år tillbaka görs så kallade­ punktprevalensmätningar som ger en ögonblicksbild av läget. I år har 15 000 patienter observerats under första veckan i mars och 15 procent av dem hade trycksår.

Det upprör Anne Ekdahl, geriatriker vid Vrinnevisjukhuset i Norr­köping och ordförande för Svensk geriatrisk förening:
– Om det handlar om var sjätte ­patient är det fruktansvärt! De som utvecklar trycksår är våra sköra­ äldre.­ Det gör mig ont om den här gruppen, men visar hur viktigt det är att i vården ta hand om hela människan, inte bara just den sjukdom som man vårdas för, som hjärtat ­eller lunginflammationen, säger hon.

Risken för trycksår kan självklart påverkas av blandningen av patienter på olika sjukhus. Hos bottenkandidaterna Capio­ Geriatrik Dalen och sjukhuset i Sollefteå var bilden än mörkare. Där hade mer än var tredje patient trycksår av någon grad, och cirka var femte hade skadad hud, inte bara rodnad.

Lena Gunningberg, professor vid Uppsala universitet och verksam vid Akademiska sjukhuset i Uppsala,­ konstaterar att det handlar om rena vårdskador.
– Patienter har kommit in för något helt annat och får dessutom ett trycksår. Det kan leda till att man känner sig isolerad, att det luktar illa eller att man känner sig bunden till hemmet för omläggning på fasta tider. Och de kan ta år att läka.

Ibland har patienten med sig såret när hon kommer in, men ofta uppkommer de på sjukhuset, till exempel då en operation skjuts upp, eller till och med på operationsbordet.

Eva Estling, projektchef vid SKL, konstaterar att organisationens mätning inte visar när eller hur såret uppkommit. Men omfattningen är ”förstås inte bra”:
– Det visar att området behöver lyftas och även på vikten av att identifiera de patienter som ligger i riskzonen för att drabbas. Här har vi blivit bättre men det finns mycket kvar att göra, säger hon.

Landstingens totalkostnad för trycksåren bedöms av flera personer som Dagens Medicin har intervjuat uppgå till miljardtals kronor per år, men detaljerade siffror saknas. Till hösten väntas SKL ha en uppskattning klar, baserad på databassiffror över kostnader per patient och före­komsten av trycksår som huvud- eller bi­-dia­gnos i elektroniska journaler.

Madrasser som förebygger problemen kostar några tusenlappar och finns i dag i cirka 12 000 av landets omkring 22 000 sjukhussängar. Att byta i alla sängar skulle spara vården 300 miljoner kronor årligen, enligt en konsultrapport framtagen på uppdrag av en madrasstillverkare.

Men i flera landsting ligger inte ens alla riskpatienter på sådana, enligt SKL:s mätning.  Västra Götaland, Blekinge, Norrbotten, Västerbotten och Dalarna ligger alla under 70 procents täckning för special­madrasser till riskpatienter.
– Vi ser allvarligt på detta och behöver analysera siffrorna, säger patientsäkerhetssamordnare Anna Bergström i Västerbottens läns landsting, som berättar att man håller­ på att inventera tillgången på bland annat madrasser och ta fram en handlingsplan för att förhindra fler trycksår.

Agneta Andersson, ansvarig för trycksårsmätningen på SKL, framhåller att det är personalens medvetenhet och rutinmässiga kontroll och riskbedömning som är central för att minska mängden trycksår.
– Det räcker inte att byta madrasser, eller att ändra patientens läge bara när andan faller på. Man måste kunna hantera det som en ordination, till exempel att patienten får ett vändschema som hela personalen känner till, säger Agneta Andersson.

Relaterat material

Omvårdnad kan ta plats i fler register

Sjuksköterskor bedömde trycksår olika

Lotta Fredholm

Reporter

Lotta.fredholm@dagensmedicin.se

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev