Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rapport om ekonomin i primärvården skjuts upp

Publicerad: 27 februari 2014, 09:21

Nu har regeringen definitivt bestämt sig om Konkurrensverkets utredning om vårdcentralernas ekonomi. Rapporten ska vänta till i december.


Konkurrensverket skulle nu i slutet av februari ha presenterat sin rapport om hur det står till med ekonomin och konkurrensförhållandena för landets nära 1 200 vårdcentraler. Men förra veckan kunde Dagens Medicin avslöja att regeringen hade planer på att flytta fram presentationen som bland annat ska visa om den privata vården är underfinansierad, vilket organisationen Vårdföretagarna misstänker.

Då hänvisade socialdepartementet till att inget var klart än. Men vid dagens regeringssammanträde får Konkurrensverket ett tilläggsuppdrag och en förlängd utredningstid till den 15 december 2014. Myndigheten ska nu även beskriva vilka konkurrensmedel som utförarna i primärvården i praktiken använder sig av.

Konkurrensverket vill inte kommentera det utvidgade uppdraget förrän myndighetens företrädare hunnit läsa och begrunda regeringsbeslutet, enligt pressekreterare Jimmy Dominius. Vårdföretagarna tycker att det är allvarligt att rapporten försenas. Detta inte minst för att företagen lämnat uppgifter om sina ekonomiska förhållanden som de annars aldrig skulle göra.

Det var socialminister Göran Hägglund (KD) som gav uppdraget om en uppföljning av vårdcentralerna efter vårdvalet efter hård kritik om att landstingen missgynnar de privata enheterna. Den diskussionen fick också nytt bränsle i och med att två av Sensias dotterbolag gick i konkurs förra sommaren.

VIVIANNE SPRENGEL

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev