söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rapport om NKS visar på stökig konsulthantering

Publicerad: 11 maj 2018, 13:07

Foto: Adam Wrafter/Bildbyrån

Karolinska universitetssjukhuset betalade 815 miljoner kronor för konsulttjänster under åren 2011–2017. Det visar en rapport om upphandlingen i samband med projekt NKS.

Ämnen i artikeln:

Karolinska universitetssjukhuset

Cirka 3 000 fakturor, 300 beslutshandlingar, 60 avrop och 22 000 e-postmeddelanden har granskats. Granskningen av e-postkorrespondensen har hittills inte visat att det förekommit jävssituationer eller otillbörliga personkopplingar, enligt advokatbyrån Setterwalls delrapport.

– Men det har varit jävligt stökigt på sjukhuset under många år, säger moderata trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M), till Svenska Dagbladet i en intervju om utredningen.

Beslut om upphandling av konsulttjänster har i vissa fall fattats i strid med gällande arbets- och delegationsordning, enligt delrapporten som publicerades i onsdags.

Advokatbyrån har bland annat utrett vilka beslut som fattats inom ramen för upphandling av konsulttjänster till Karolinska och vilka personer som fattat besluten.

En person som granskats speciellt är den tidigare produktionsdirektören Andreas Ringman Uggla som jobbade flera år för Boston Consulting Group och sedan anställdes vid sjukhuset. Han har vid flera tillfällen deltagit i upphandlingar som BCG vunnit, men enligt utredningen har inget otillbörligt framkommit vid dessa affärer, skriver SvD.

Jan Svenonius, länge upphandlingschef på Karolinska, har också granskats speciellt eftersom han var gift med finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M). Han lämnade sin anställning tidigare i våras. Något otillbörligt ska inte ha påträffats kring honom heller, enligt delrapporten.

Men i sin första delrapport konstaterade Setterwalls utredare bland annat att det var jäv då finanslandstingsråd Irene Svenonius (M) var med och avslog ett förslag om extern granskning av upphandlingar vid sjukhuset.

Konsulttjänster

Karolinska universitetssjukhuset betalade 815 miljoner kronor för konsulttjänster under åren 2011–2017.

Boston Consulting Group stod för 26 procent av dessa.

Ernst and Young stod för 46 procent.

McKinsey stod för 15 procent.

SUSANNA PAGELS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev