Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rapport: Svårt sjuka trängs inte undan

Publicerad: 12 februari 2013, 08:12

Vårdvalet i primärvården har inte inneburit några absoluta undanträngningseffekter, enligt en ny rapport.


Det har nu gått tre år sedan vårdval i primärvården blev obligatoriskt i landet. Myndigheten för vårdanalys har undersökt vårdvalets effekter i Region Skåne och Landstinget i Östergötland, som har haft vårdval sedan 2009, samt Stockholms läns landsting som införde vårdval den 1 januari 2008.

Enligt myndighetens analys finns inga tydliga tecken på att vissa patientgrupper har ökat sitt vårdutnyttjande i primärvården medan andra har minskat det, det vill säga att vårdvalet skulle ha inneburit några absoluta undanträngningseffekter.

Både patienter med stora vårdbehov och befolkningen som helhet har gjort fler besök i primärvården. Befolkningen som helhet har ökat sitt vårdutnyttjande i större utsträckning än personer med stora vårdbehov. Denna utveckling var tydligast i Region Skåne. I Stockholms läns landsting hade andelen läkarbesök med enklare diagnoser ökat mest.

Antalet läkarbesökt per invånare på mottagning och i hemmet ökade med drygt 20 procent mellan 2006 och 2011 i primärvården i Sverige. I snitt gjorde varje individ 1,5 läkarbesök i primärvården 2011 jämfört med cirka 1,2 besök 2006.

Myndigheten har också tittat på hur vårdvalet uppfattas. Tre av fyra personer tycker att möjligheten att byta vårdgivare är bra medan 2 procent är negativt inställda. De som har en högre inkomst uppgav att de var mer nöjda med vårdvalet än övriga.

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News