Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rapporten ses som ett stöd för allmän vaccinering

Publicerad: 6 februari 2008, 09:51

Trots de oklarheter som SBU pekat på kring effekten av en allmän HPV-vaccinering tolkar ändå flera bedömare rapporten som ett stöd för att en sådan allmän vaccinering kommer att införas.


Nu i februari väntas det slutliga beslutet om HPV-vaccinering ska ingå i det svenska vaccinationsprogrammet. Någon gång under månaden räknar Anders Tegnell, chef för smittskydds­enheten på Socialstyrelsen, med att presentera ett beslutsunderlag för myndighetens styrelse.

- Om allt skulle gå på räls skulle allmän barnvaccinering tidigast kunna starta till hösten. Men det kan ta längre tid om det exempelvis uppstår frågetecken kring finansieringen, säger Anders Tegnell.

Kunskapssammanställningen från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering som presenterades i torsdags, se artikel här ovan, har varit känd för Socialstyrelsen under en längre tid.

Rapporten är en inventering av det samlade kunskapsläget om effekterna av HPV-vaccinering.

- HPV-vaccinering är en mycket löftes­rik metod, men effekten är delvis oklar, eftersom man bara vaccinerar mot 2 av 13 typer av cancerframkallande HPV, säger Kari Johansen, överläkare och medicinsk expert i gruppen bakom SBU-rapporten.

SBU pekar också på att det är oklart hur en eventuell allmän vaccinering, som inte ger ett fullständigt skydd mot livmoderhalscancer, kan påverka kvinnors vilja att delta i gynekologiska cellprovskontroller. Utöver SBU-rapporten har Socialstyrelsen inhämtat erfarenheter från andra länder och från Smittskyddsinstitutet.

Läkare tror på allmän vaccination
 Bengt Andrae, överläkare på kvinnokliniken vid Gävle sjukhus och ordförande i Svensk förening för obstetrik och gynekologis arbetsgrupp för cervixcancerprevention, menar att det mesta nu talar för att Socialstyrelsens beslut blir att allmän HPV-vaccination ska införas och omfatta tolvåriga flickor.
 Kristina Elfgren, överläkare på kvinnokliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, in­­stämmer.

- Jag skulle bli mycket förvånad om Socialstyrelsen utifrån det kunskapsunderlag som nu finns inte säger ja till allmän HPV-vaccinering av unga flickor, säger hon.

Enligt Susanne Vilhelmsdotter Allander, projektledare för rapporten på SBU, var det inlägg baserat på rapporten som infördes i Dagens Nyheter förra veckan förkortat, och  kan ha gett en onödigt negativ bild .

- Det är synd när det handlar om ett ämne som är angeläget och engagerar så många. Vårt huvudbudskap är att allmän barnvaccination, om det införs, måste genomföras på ett strukturerat sätt och följt av en noggrann uppföljning av effekterna och kostnadseffektiviteten, säger hon.

Företagen ser  goda möjligheter
 Läkemedelsföretaget Glaxo Smithkline, en av HPV-vaccintillverkarna, ser positivt på SBU-rapporten.

- Med den dokumentation som finns tillgänglig i dag bör det finnas goda möjligheter för att vaccinerna blir inkluderade i vaccinationsprogrammet för flickor, säger Johan Thor, affärsutvecklingsdirektör på Glaxo Smithkline.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev