Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rapportförfattare anklagar verkschef för feltolkning

Publicerad: 25 mars 2009, 13:41

Generaldirektören ville ha en neutral analys av sin nya myndighet. Men den blev snabbt ett slagträ i den infekterade apoteksfrågan. Nu har förvirring uppstått kring vad som egentligen sägs i rapporten.


När regeringen den 5 februari sparkade Ann-Christin Tauberman som generaldirektör för Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket,  TLV, kastades Gunilla Hulth-Backlund, avdelningschef på Socialstyrelsen, snabbt in på posten.

Avsättningen av Ann-Christin Tauberman har kritiserats av socialdemokraterna, som också anmält den till konstitutionsutskottet,  KU.

En av Gunilla Hulth-Backlunds första åtgärder var att beställa en oberoende analys av hur myndigheten fungerar. När rapporten nyligen blev offentlig blev uppståndelsen stor.

Cecilia Widegren (m), ledamot av socialutskottet, sade till dagensapotek.se att rapporten visade att  TLV  vanskötts under Ann-Christin Taubermans ledning samt att en slutsats var att ”i klartext borde  TLV  ägna sig mer åt att utveckla sin prissättningsmodell än att prisa den.”

Även Gunilla Hulth-Backlund uppfattar att rapportens slutsats är att hennes myndighet ska prisa sin prissättningsmodell mindre.

– Det är rapportförfattarens slutsats. Alla här i ledningsgruppen har fått läsa rapporten och tolkat det så, säger Gunilla Hulth-Backlund.

Men enligt rapportförfattaren Ulf-Johan Olson är detta ett missförstånd.

– Den formuleringen är en sammanfattning av vad socialdepartementet tycker, säger han.

Ulf-Johan Olson tycker att det är olyckligt att rapporten används i den känsliga apoteksmarknadsfrågan.

– Rapporten ger inte utrymme för de tolkningar som nu görs. Jag hoppas att man ska kunna skilja på myndighetens organisation och Ann-Christin Tauberman, säger han.

Enligt Ulf-Johan Olson är rapportens allvarligaste kritik att  TLV :s terapiområdesgenomgångar går för långsamt.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev