Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rasismanklagelser mot sjukhusanställda i Södertälje

Publicerad: 29 januari 2009, 10:49

Södertälje sjukhus skakas av anklagelser om rasism bland personalen. Nu ska frågan tas upp till debatt i tv.


Enligt undersköterskan Peter Magnusson på sjukhusets intensivvårdsavdelning är problemet med rasism bland de anställda utbrett.

– Det rör sig om långvariga förhållanden, där alltför många bland sjukhusets egen personal fällt rasistiska och särbehandlande kommentarer i fikarum, korridorer och till och med varit beredda att göra det inför patienterna. Det värsta är att jag har kunnat se att detta påverkat vårdkvaliteten, säger han till Länstidningen Södertälje.

Peter Magnusson hänvisar bland annat till en händelse när en syriansk kvinna med hjärtinfarkt uppsökte sjukhuset. Enligt Peter Magnusson skällde en sjuksköterska ut patienten för att hon inte pratade bättre svenska.

– Sjukhuset kommer att ta tag i det här om det finns problem. Men av detta syns inget i våra patientenkäter eller rapporteringssystem, säger sjukhusets informationsansvariga Anna Flory Kjellin till Länstidningen Södertälje.

Den påstådda rasismen på Södertälje sjukhus tas upp i diskussionsprogrammet Debatt i Sveriges Television i kväll, torsdag.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev