Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Raskare väg till ministern ökar fackens makt

Publicerad: 24 juni 2015, 04:00

Stefan Jutterdal, Annelie Nordström, Sineva Ribeiro och Heidi Stensmyren.

Foto: Niklas Larsson/Bildbyrån, Fredrik Sandin Carlsson, Ulf Huett och Johanna Lundberg/Bildbyrån.

Fackförbundens inflytande på sjukvårdspolitiken har ökat sedan regeringsskiftet. Men deras kramkalas med Gabriel Wikström kan snart vara över om han inte visar lite action.


Med lyhördhet och öppen famn har sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) tagit emot fackförbundsföreträdare från sjukvården för att lyssna och lära. Redan första dagen på den nya posten bjöds Vårdförbundet, Läkarförbundet och Kommunal in till samtal. Ministern var grön inom sjukvårdpolitiken och mån om att ”lyssna och lita på professionen”.

– Även om Göran Hägglund var en hyvens kille så var det alltid vi som initierade kontakt med regeringen, då. Nu blir vi inbjudna och delaktiga. Vi blir lyssnade på vilket leder till att regeringen tar in nya bilder om sjukvårdens problem, som var svårare att lyfta fram tidigare, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

– Det märks att han inte kan sjukvårdsfrågorna och att han vill ta in det vi har att säga. Det är något som vi i professionen har nytta av, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Förbundens ökade inflytande på sjukvårdspolitiken avspeglar sig också i årets maktlista.

Den öppna dialogen gäller inte bara mellan facken och ministern. Också samspelet mellan fackförbunden har blivit bättre. Det i sig är en framgångsfaktor, tycker Stefan Jutterdal, ordförande för Fysioterapeuterna.

– Vi talar väl om varandra i dag och då blir vårt budskap starkare. Vården är tvärprofessionell och det är nödvändigt att alla blir lyssnade på och delaktiga i utvecklingen av sjukvården, säger han.

– Det finns ju gemensamma intressen som vi för fram, sjuksköterskebristen är exempelvis något som påverkar hela sjukvården. Vi har en bra dialog, säger Heidi Stensmyren, ordförande för Läkarförbundet.

De fackliga företrädarna lyfter framför allt fram personal- och kompetensförsörjning liksom vårdplatsbrist och jämlik vård som akuta och angelägna frågor som måste lösas. Det gör även sjukvårdsminister Gabriel Wikström som flaggar för att han vill ta ett större statligt grepp om detta.

Men frågan är hur länge orden och lyssnandet räcker. Snart krävs det action.

– Vi är överens i mycket men nu måste ministern visa att han kan göra något också. Det börjar bli för mycket snack och för lite verkstad, tycker bland andra Sineva Ribeiro.

Samtidigt finns en viss förståelse för att regeringen, med tanke på det parlamentariska läget, ännu inte kunnat agera så kraftfullt som den – och fackförbunden – skulle önska.

– Nu är det leverans som gäller. När den kommer får vi se hur stort inflytande vi har haft på politiken, säger Annelie Nordström.

Relaterat material

Maktlistan 2015

Oklar riktning sedan S tagit kontrollen

Ministern har laddat klart

Patienternas språkrör stärker sitt inflytande

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev