söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rastad sjösätter skånsk stordrift

Publicerad: 11 april 2013, 07:43

Regiondirektör Jonas Rastad säger att han är ute efter ändrade beteenden.

Foto: Patrick Trägårdh/Bildbyrån

Murarna mellan sjukhusen och primärvården i Skåne ska rivas. Sjukhusdirektörerna slopas. I stället samordnar tre ”spindlar” sjukvårdsnätet.


Regiondirektör Jonas Rastad har hittat en modell för den framtida förvaltningen av den skånska sjukvården. Det blir ett experiment i storformat.

Från den 1 maj ska dagens 13 sjukvårdsförvaltningar i Skåne ersättas med tre. All primärvård och alla de åtta sjukhusen kommer att ingå i samma administration, uppdelat i tre regionala områden.

Sjukvårdsdirektörerna försvinner liksom den administration som funnits på sjukhusen.

Regiondirektören beskriver omgörningen som en administrativ åtgärd som ska samordna och spara pengar genom effektiviseringar på 10–15 procent. Runt 300 personer berörs av förändringarna. Hur många som kan bli övertaliga kan Jonas Rastad ännu inte säga.

Även om det ”bara” handlar om administration uttrycker Jonas Rastad en uttalad vilja att förändra sjukvårdens inriktning:

– Jag är ute efter ändrade beteenden och en annan kultur där det samarbetas mer mellan sjukhusen om resurser och vårdplatser och där primärvården får en starkare roll.

Befattningarna som sjukhuschef försvinner alltså helt. Tre förvaltningschefer kommer i stället att bygga upp särskilda staber. Och under dem blir det fyra divisioner. Hur detta ska se ut är fortfarande lite oklart.

– Det finns ingen skiss eller så, det finns bara i mitt huvud, säger Jonas Rastad.

Att avveckla, flytta eller slå ihop sjukvård har stött på starkt motstånd i regionen tidigare. Under våren har exempelvis vårdproduktionsutskottets beslut att flytta ögonsjukvården från Landskrona överklagats till förvaltningsrätten eftersom det anses taget av fel instans.

Med den stordriftsorganisation som nu sjösätts finns farhågor om att mindre sjukhus kommer att ”ätas upp” av stora. Men det avfärdar Jonas Rastad:

– Deras verksamhetsinnehåll är en politisk fråga som inte har med den administrativa organisationen att göra.

Mats Runsten, ordförande i Vårdförbundet i Skåne, tror dock att det finns en dold agenda:

– Om man har stora förvaltningar som innefattar många sjukhus och primärvårdsmottagningar blir det förstås lättare att inom dem ställa om och flytta verksamheter, utan att gå via politiken. Det måste vara ett av syftena med denna omställning.

Läkarföreningarna i Skåne är försiktigt positiva till organisationen.

– Tanken att stärka primärvården och förbättra samarbetet är väldigt positivt. Men hur organisationen kommer att se ut under de tre förvaltningscheferna blir avgörande. Än vet vi inte det, säger Olof Lindqvist, allmänläkare på Vårdcentralen i Hörby, tillika ombudsman för de skånska läkarföreningarna.

Beslutet om omorganisationen är taget av regiondirektören som förankrat det hos den borgerliga majoriteten. Men oppositionen anser att förändringarna är så stora att de borde tas upp politiskt.

– Nu låser man in besluten i en sluten tjänstemannaorganisation. Det blir ett demokratiskt underskott där vi förlorar insyn och debatt, säger Rikard Larsson (S), andre vice ordförande i regionstyrelsen.

Socialdemokraterna överväger att överklaga beslutet.

– Det är något som vi kommer att fatta beslut om till den 11 april då vi har nästa regionstyrelsesammanträde.

MIA WÄRNGÅRD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev