Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rastad vill förändra läkarrollen

Publicerad: 22 oktober 2012, 12:27

Jonas Rastad kritiserar en ny yrkesgrupp i nya uttalanden, den här gången är det specialistläkarna som har hamnat i skottgluggen. Och han får mothugg – igen.


Det är en månad kvar tills Jonas Rastad blir ny regiondirektör i Region Skåne, men han har redan hunnit röra upp starka känslor.

I en intervju med Dagens Medicin i september meddelade han att han anser att vårdpersonalen kan arbeta mer effektivt och att sjuksköterskorna ägnar sig åt ”onödiga” arbetsuppgifter.

– Vi arbetar ineffektivt i dag. Det finns ju data på att tre timmar av varje åttatimmarspass så sysslar sjuksköterskorna med onödiga saker, sade Jonas Rastad i intervjun.

Nu är det specialistläkarna som har hamnat i Jonas Rastads skottglugg. Läkarna är för ”individualistiska” säger han i en intervju med lokaltidningen Sydsvenskan.

Jonas Rastad, som har arbetat som kirurg på Akademiska sjukhuset i Uppsala och varit sjukhuschef i Kalmar, anser att specialistläkarna är alldeles för inriktade på sina egna områden, och att de inte ser helheten.

– Sjuksköterskorna arbetar mer teamfokuserat. Omvårdnaden tar ett större helhetsgrepp på individen. Specialistindelningen gör att läkarna fokuserar på benet eller magen eller hjärnan, men dagens patienter passar inte riktigt in där, säger han till Sydsvenskan.

Dessutom borde läkarna vara mer intresserade av att förbättra vården, tycker han.

– Det kan bero på tidsbrist, att de prioriterar basarbetet. Men jag tror att vi har tränat en hel läkarkår som inte prioriterar förbättringsarbete, utan tycker att det är andras ansvar.

Han riktar även kritik mot läkarutbildningens individualistiska fokus.

– Jag kan tycka att läkarutbildningen fokuserar på det tekniska behovet. Men vården är en upplevelse, en helhetsbild, där en klapp på axeln ibland kan vara viktigare än en medicinjustering, säger han.

Nu får han mothugg från skånska läkare i specialistläkarnas yrkesförening, Sjukhusläkarna. En av föreningens styrelsemedlemmar, Evita Zoucas, tycker att Jonas Rastads syn på läkare är daterad. Läkarrollen har förändrats, menar hon.

– Det är ett föråldrat sätt att se på hur vi arbetar. Dagens doktor vill inte ha en skiktning mellan olika yrkesgrupper runt patienten, säger hon till Sydsvenskan.

Även Martin Stjernquist, programdirektör för läkarutbildningen vid Lunds universitet och överläkare vid kvinnokliniken på Skånes universitetssjukhus, anser att läkarnas roll har förändrats. Han lyfter fram att det i dagens läkarutbildning ingår mycket problembaserat lärande.

– Studenterna arbetar i grupp från första dagen. det är inte den individualiserade kampen som det var på min tid. Det är bättre i dag.

Relaterat material

”Det är som vilken industri som helst”

”Okunnigt, herr regiondirektör”

Sällan onödiga saker på 41 år

HANNAH DAVIDSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev