Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rätt av sjukhus att införa fotoförbud

Publicerad: 19 december 2011, 13:51

Att förbjuda fotografering på sjukhus är helt lagligt, informerar SKL i ett nytt dokument som riktar sig till landstingen.


Det spelar ingen roll om sjukhuslokalerna är öppna för allmänheten eller inte. Landstingen har ändå rätt till att förbjuda både fotografering och filmning på sina sjukhus. Det är SKL:s svar till de många landsting som har hört av sig för att få vägledning i frågan.  Bakgrunden är att både patienter och sjukhuspersonal fotats och filmats utan deras samtycke, för att sedan hamna på till exempel Youtube och andra webbplatser.

SKL har nu tagit fram riktlinjer över generella förbud mot ljud- och bildupptagningar på sjukhus. De är baserade på flera olika fall och beslut av Justitieombudsmannen, JO.  I riktlinjerna står det bland annat att sjukhus inte är offentliga platser, vilket gör att det är tillåtet att förbjuda fotografering och filmning.

Filmning och fotografering på sjukhusen får förekomma endast efter medgivande av ansvarig personal. Även om sjukhus har gett tillstånd att filma något som senare ska sändas i tv, måste även de patienter som visas i bild ha godkänt att de filmas.

Relaterat material

Medier anmäler landsting till JO

Tillstånd krävs för att fota sin nyfödda

Medier protesterar mot fotoförbud

ANIA OBMINSKA

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev