Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Nyheter

Rätt ifyllda medicinska underlag ska ge mer pengar

Publicerad: 11 december 2009, 16:18

Bättre sjukintyg från läkaren = mer pengar till landstinget. Det är en av nyheterna i den nya sjukskrivningsmiljarden.


Dagens Medicins pappersupplaga rapporterade redan före sommaren att regeringen ville gynna landsting där en hög andel av läkarna fyller i de medicinska underlagen fullständigt.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, och regeringen har efter långa förhandlingar nu enats om att de landsting som når minst 50 procent fullständigt ifyllda underlag ska få dela på 75 miljoner kronor, medan de som når minst 70 procent får dela på ytterligare lika mycket.

Dessa nivåer gäller för 2010, medan läkarna redan 2011 måste nå 80 procent helt ifyllda medicinska underlag.

– Det blev den här kompromissen med en stege under 2010 eftersom vi tyckte att 70 procent var för mycket det första året när det i dag bara är cirka 25 procent av intygen som är fullständiga, säger Anna Östbom, expert i sjukskrivningsfrågor på SKL.

Tidigare fick landstingen del av sjukskrivningsmiljarden främst utifrån hur mycket de lyckats få ner sjukskrivningarna. Men i takt med att sjuktalen pressats ner, och ytterligare minskningar därmed blir svårare att nå, kommer mer av pengarna att kopplas till förbättrade rutiner runt sjukskrivningar.

Förutom fullständigare medicinska underlag kommer bland annat satsningar för att minska kvinnors sjukskrivningar samt införandet av elektroniska sjukintyg att premieras i den statliga sjukskrivningsmiljarden.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev