Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rätt ljus vid rätt tid gav piggare personal

Publicerad: 5 oktober 2018, 12:50

Carina Eriksson, avdelningschef på Iva i Karlstad, som har fått nya dygnsrytmsanpassade lampor och på köpet mer energifylld personal.

Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Belysning som efterliknar dygnets skeenden ska förbättra arbets­miljön på intensivvårdsavdelningen i Karlstad.


Ämnen i artikeln:

Centralsjukhuset i Karlstad

I en nyrenoverad del av intensivvårdsavdelningen på Centralsjukhuset i Karlstad är vanliga lysrör ett minne blott. I samband med en ombyggnation 2016 monterades dygnsrytmljus in, som ska efterlikna ljusintensiteten utomhus, vid olika tidpunkter. Eftersom den gamla delen av intensivvårdsavdelningen ännu inte är utrustad med den nya belysningen går upplevelserna att jämföra.

– Min personal går mellan avdelningarna och många spontana kommentarer är att “i dag känner jag mig så pigg”. Så det är stor skillnad, det är som att gå runt i ett sommardagsljus, säger avdelningschefen Carina Eriksson om ljuset i den nya delen.

Från ett starkt blått sken under dagtid övergår ljuset till ett dovt orange ljus framåt natten. Det blåa ljuset är tänkt att ge piggare personal, då det motverkar att sömnhormonet melatonin bildas. Det orangea ljuset ska se till att dygnsrytmen inte rubbas för personal som jobbar natt, så att de lättare kan somna efter skiftet. Då det orangea ljuset går att arbeta i behöver inte patienterna störas av att det tänds och släcks stup i kvarten.

Att utsättas för ljusväxlingarna kan ha flera positiva effekter, om man får tro vårdpersonal på Hudiksvalls sjukhus intensivvårdsavdelning, som var först ut med tekniken i Sverige. Av de 34 ur personalen som deltog i en enkät 2017 ansåg 75 procent att de upplevde ett större lugn med ljuset. Lika många kände sig fyllda med mer energi.

Det finns också forskning som kommit fram till att dygnsrytmljus kan ha positiva effekter på depression hos patienter. Enligt Carina Eriksson kan avdelningen i Karlstad inte se några sådana effekter, eller för den delen se att exempelvis antalet sjukdagar minskat hos personalen. Men hennes samlade bedömning är att den nya ljuslösningen gått hem.

Det är stor skillnad, det är som att gå runt i ett sommardagsljus. – Carina Eriksson

– Det som jag har tagit in från medarbetare är att man inte blir lika trött när man jobbar dagtid. Man blir inte grusig i ögonen och nattetid är det ett behagligt ljus som gör att man följer dygnsrytmen på ett helt annat sätt, säger Carina Eriksson.

Camilla Sund Lindquist och Helena Widell är intensivvårdssjuksköterskor på avdelningen. De tycker att ljuset är behagligt, men Camilla ser det inte som någon “halleluja-upplevelse”. På natten har personalen hjälp av skarp punktbelysning som går att tända runt varje enskild patient. Men när många ur personalen måste rycka ut nattetid upplever de båda att ljuset inte räcker till, något som ska tas upp på nästa skyddsrond i oktober.

– Ibland skulle jag behöva kunna dimra upp lite under natten när vi har mycket att göra hos en viss patient. När det är många olika apparater som ska sättas igång och det är lite olika ingrepp, säger Camilla Sund.

Ett halvt beslut är taget om att även utrusta den gamla delen av intensivvårdsavdelningen med dygnsrytmljus, berättar Carina Eriksson. Även uppvakningsavdelningen på sjukhuset har anläggningen.

– Jag tycker det är viktigt att man försöker optimera arbetsmiljön för det är en tung verksamhet vi jobbar i med obekväma tider, säger hon.

ADAM WENELL

Ämnen i artikeln:

Centralsjukhuset i Karlstad

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev