Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

”Rätt medicin utan effekt när vi missar hur den tas”

Publicerad: 15 februari 2014, 08:00


På en charterresa till ett varmt och soligt land träffade jag en gång en äldre man. Han reste ensam eftersom han var änkling, för som han sade: ”Man kan ju inte bara sätta sig och mata duvorna, och fortfarande finns det många länder jag vill se”. Han hade lite svårt med språket, men det löste sig med hjälp av hans utåtriktade väsen. Han hade lätt att få kontakt med människor och reskamraterna hjälpte honom gärna de gånger han behövde tolkhjälp. Han fick reda på att jag är läkare och då berättade han att han för några år sedan blivit opererad i bröstet i samband med en hjärtinfarkt. Han hade en mängd olika piller i sin dosett, för diabetes, för blodtrycket och även blodförtunnande medicin. Dels hade han en vårdcentral han regelbundet besökte, och för några månader sedan hade han också besökt en hjärtläkare på ett av Sveriges största och mest välrenommerade sjukhus.

En kväll bad han mig om hjälp med att gå till bankomaten något kvarter från hotellet för att ta ut lite kontanter. Han hade försökt själv, men inte lyckats förstå sig på de kommandon som elektroniken blinkade fram åt honom. Det var inget problem, vi följdes åt till bankomaten, jag läste de kommandon som gavs på engelska och översatte dem till honom, han knappade in sin kod och han fick pengarna.

När vi promenerat tillbaka till hotellet genom värmen och den hektiska trafiken och just kommit in i lobbyn stannade han plötsligt till och lutade sig mot disken i receptionen. Han hade blivit lite blek och sade att han hade fått ont i bröstet. Jag misstänkte förstås att han åter fått problem med sina kranskärl, en rejäl attack av kärlkramp, eller kanske en begynnande hjärtinfarkt. Jag frågade honom om han hade någon medicin mot kärlkramp med sig och han plockade upp en flaska med nitrospray ur byxfickan.

”Jo, jag har fått den här” sade han. ”Läkaren på sjukhuset sade att jag alltid skulle bära den med mig, men jag har aldrig använt den.”

”Varför har du inte använt den då? Gör det nu då” uppmanade jag honom.

”De har aldrig sagt hur jag skall använda den”!

Det tog mig inte många sekunder att undervisa honom hur man använder en sublingual nitrospray, så han tog ett par doser och efter en liten stund mådde han bra igen.

”Det var fantastiskt vilken bra medicin det där var” sade han, ”nu känner jag mig alldeles bra, den skall jag använda fler gånger om jag får ont.”

Men jag kunde inte låta bli att fundera. Han hade besökt ett av Sveriges största sjukhus. Där vimlar det av världsledande experter på allehanda medicinska tillstånd. Han hade fått utskrivet de läkemedel som verkligen är ”top of the line” när det gäller behandling av högt blodtryck, kranskärlssjukdom och diabetes. Men ingen läkare hade tydligen förvissat sig om att han visste hur nitrosprayen skulle användas. Vad hjälpte det då med medicinsk forskning i världsklass, publicerade artiklar i Lancet och BMJ, eller medverkan i internationella kardiologkongresser? Pricken över i, att få patienten att förstå och följa ordinationen, hade man missat.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev