Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rätt till assisterad befruktning för singel

Publicerad: 16 maj 2014, 08:35

Ensamstående kvinnor får rätt att genomgå assisterad befruktning, enligt ett förslag från regeringens utredare.


I Sverige är det i dag inte tillåtet för en ensamstående kvinna att få insemination eller IVF-behandling. Svensk lag slår fast att ett barn har rätt till två föräldrar.

Men i det nya förslaget får ensamstående kvinnor samma rätt till assisterad befruktning som gifta par och sambor, helt i enlighet med uppdraget från riksdagen.

– Det krävs en del lagändringar, säger Eva Wendel Rosberg vid en webbsänd pressträff under fredagen.

Det gäller bland annat föräldrabalken och lagen om genetisk integritet. Exempelvis ska faderskapet i dessa fall inte utredas.

Det innebär att behandling av ensamstående kvinnor ska få utföras med donerade spermier och vid samma sjukvårdsinrättningar som gäller för motsvarande behandlingar för par. Föreslaget ställer krav på att befruktningen sker med kvinnans eget ägg.

En läkare ska samtidigt pröva om det är lämpligt att assisterad befruktning äger rum.

Den som donerar spermier ska göra det för alla som har möjlighet att få assisterad befruktning. Men till en början föreslås övergångsregler, där donatorn ska ge sitt samtycke till att använda donerade spermier till ensamstående.

Utredaren beräknar att cirka 1 500 till 2 000 singelkvinnor per år kommer att vilja få assisterad befruktning. Antalet behandlingar tros hamna mellan 3 700 och 5 000.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2015.

Nästa del i utredarens uppdrag är bland annat att se över frågor som rör surrogatmödraskap.

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev