Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Nyheter

Rätt till rast efter fem timmar

Publicerad: 5 februari 2014, 12:50

Foto: Daniel Stiller/Bildbyrån

Förvaltningsrätten anser att Västra Götalandsregionen har skyldighet att ge ambulanspersonalen rast inom fem timmar. Regionen överklagar.


Som Dagens Medicin tidigare har berättat har ambulanspersonalens möjligheter till matrast varit ett fall för Arbetsmiljöverket sedan i höstas. Myndigheten anser att Västra Götalandsregionen inte följer arbetstidslagen och kräver utdömande av vite på 250 000 kronor, eftersom regionen inte lyckats åtgärda rastproblemen trots att den infört rastkoordinator via SOS-Alarm som delar ut raster till ambulansenheterna.

Förvaltningsrätten i Göteborg ger Arbetsmiljöverket rätt i sakfrågan. Enligt arbetstidslagen ska raster förläggas så att anställda inte utför arbete mer än fem timmar i följd. Undantag får göras genom kollektivavtal, men något sådant undantag har inte gjorts här.

Förvaltningsrätten fastställer vitet på 250 000 kronor men sätter fram tidpunkten från när föreläggandet måste följas från den 1 oktober 2013 till den 19 oktober 2013, eftersom rätten anser att regionen fick för kort tid på sig att rätta sig efter Arbetsmiljöverkets beslut.

Västra Götalandsregionen har överklagat domen till kammarrätten.

Relaterat material

Styrd rast utvägen när läget blev akut

CHARLOTTA KJELLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev